Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Δράση την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού 2024


«Θεματοφύλακες για το Οικοσύστημα: Προστατεύουμε την ακτογραμμή και περιοχή Φύση 2000 της Επανομής»
Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024, στις 11:00
Ποταμός Επανομής

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης “Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας” (με φορέα υποδοχής το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής) και ο Δήμος Θερμαϊκού, σε συνεργασία με το Perrotis College και τα Λύκεια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής διοργανώνουν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου τη δράση «Θεματοφύλακες για το Οικοσύστημα: Προστατεύουμε την ακτογραμμή και περιοχή Φύση 2000 της Επανομής» που περιλαμβάνει καθαρισμό της παραλίας Επανομής.

Η 20η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Ημέρα Καθαρισμού 2024 στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας ακτιβισμού και ευαισθητοποίησης #EUBeachCleanup που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τα Στρούμφ για καθαρές θάλασσες και ωκεανούς, απαλλαγμένα από την πλαστική ρύπανση.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση για το κρίσιμο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης, τον τρόπο που οι συνήθειές μας επηρεάζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα και γενικότερα και η προώθηση της σημασίας βιώσιμων τρόπων ζωής.

Η παραλία της Επανομής, όπου θα πραγματοποιηθεί η δράση, αποτελεί περιοχή μεγάλης οικολογικής σημασίας. Η θέση «Φανάρι» φιλοξενεί έναν υδροβιότοπο έκτασης 5.500 στρεμμάτων και λειτουργεί ως καταφύγιο για αποδημητικά πουλιά και άλλα ζώα. Ο υδροβιότοπος αυτός, πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φύση 2000» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δράση θα συμμετέχουν μαθητές, μαθήτριες και καθηγητές του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, σπουδαστές και προσωπικό του Perrotis College, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού & Αθλητισμού του Δήμου Θερμαϊκού, η Αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής της Επανομής, το Τοπικό της Επανομής, η Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Επανομής (ΕΘΟΠΠΑΚΕ), καθώς και ομάδα εθελοντών, ο Κυνηγετικός Σύλλογος Επανομής και Περιχώρων και η ομάδα της AEGIS HELLAS με ΚΙΤ πρώτων βοηθειών.

Λίγα λόγια για την εκστρατεία #EUBeachCleanup

Οι καθαρισμοί διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην προώθηση πολλών από τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), και κυρίως αυτούς που σχετίζονται με την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την προώθηση της συμμετοχής και της συνεργασίας της κοινότητας. Μέσα από τέτοιες δράσεις, προάγεται η περιβαλλοντική ευθύνη και η σημασία της συμμετοχής όλων για ένα πιο καθαρό και υγιές μέλλον. Υπολογίζεται ότι έως το 2040 θα φτάνουν στον ωκεανό έως και 37 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων ετησίως. Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια μπορείτε να βρείτε εδώ: https://oceans-and-fisheries.ec.europa.eu/eu-beach-cleanup_en

Λίγα λόγια για το Δίκτυο Φύση 2000

Το Natura 2000 (Φύση 2000) είναι ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που καλύπτει τα πιο πολύτιμα και απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης. Είναι το μεγαλύτερο συντονισμένο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που εκτείνεται και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Η Οδηγία για την προστασία των άγριων πτηνών απαιτούσε την δημιουργία Ειδικών Ζωνών Προστασίας (Special Protection Areas ή SPAs) της ορνιθοπανίδας. Η Οδηγία των Οικοτόπων παρομοίως απαιτούσε τη δημιουργία Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (Special Areas of Conservation - SAC) για τα υπόλοιπα είδη και το περιβάλλον. Από κοινού αυτές οι ζώνες δημιουργούν τις περιοχές του δικτύου Φύση 2000. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://environment.ec.europa.eu/topics/nature-and-biodiversity/natura-2000_en?prefLang=el

Λίγα λόγια για το Europe Direct

Το δίκτυο Europe Direct (EDIC) αποτελείται από 450 κέντρα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των πολιτών. Η λειτουργία του περιλαμβάνει την παροχή πληροφοριών για την Ε.Ε., τη βοήθεια και την καθοδήγηση κατά την πλοήγηση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τη συμμετοχή των πολιτών στις υποθέσεις της ΕΕ και την ενθάρρυνσή τους να συμμετέχουν στις δημοκρατικές της διαδικασίες. Μέσω μιας στρατηγικής επικοινωνίας δύο κατευθύνσεων, τα EDIC κάνουν ανατροφοδότηση της εμπειρίας των πολιτών στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σχετικά με τις πολιτικές, προγράμματα και θέματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας, ενώ υποστηρίζουν την εκπαίδευση γύρω από την Ευρώπη και την ενεργό Πολιτειότητα σε συνεργασία με σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συνολικά, τα EDIC στοχεύουν να κάνουν την ΕΕ πιο προσιτή και διαφανή στους πολίτες της, συμβάλλοντας στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και του πολίτη.

Πληροφορίες:
1. Κατερίνα Ρουμελιώτη, Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας, europedirect@afs.edu.gr
2. Βάλια Ματζάρη, Γραφείο Δημάρχου Δήμου Θερμαϊκού, mayor@thermaikos.gr
3. Ευαγγελία Ρήγα, Κοινότητα Επανομής, rigaevaggelia12@gmail.com

**Σε περίπτωση κακοκαιρίας η δράση θα αναβληθεί και η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί στις ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης των φορέων διοργάνωσης https://www.facebook.com/EuropeDirectCentralMacedonia, http://www.europe-direct.gr/







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ