Έντεκα δισ. ευρώ περίπου κατευθύνθηκαν σε αµοιβαία κεφάλαια και έντοκα του ελληνικού ∆ηµοσίου τον τελευταίο 1,5 χρόνο, αποτέλεσµα της στροφής των Ελλήνων σε εναλλακτικές αποταµιεύσεις λόγω των χαµηλών επιτοκίων που δίνει η κατάθεση στην τράπεζα.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, από αυτά:
• Τα 6,5 δισ. ευρώ είναι τοποθετήσεις σε αµοιβαία κεφάλαια (3 δισ. ευρώ το 2023 και άλλα 3,5 δισ. ευρώ το 8µηνο του 2024) και
• Αλλα 4,5 δισ. ευρώ είναι οι τοποθετήσεις από ιδιώτες αποταµιευτές σε έντοκα γραµµάτια του ελληνικού ∆ηµοσίου. Σε αυτά περιλαµβάνονται και οι αγορές στη δευτερογενή αγορά από µεγάλα «πορτοφόλια», ενώ οι τοποθετήσεις από µικροκαταθέτες µε βάση το όριο των 15.000 ευρώ αντιπροσωπεύουν 1 δισ. ευρώ και ανανεώνονται διαρκώς στις διαδοχικές εκδόσεις που πραγµατοποιεί ο Ο∆∆ΗΧ.
Την ίδια στιγµή, οι καταθέσεις των νοικοκυριών µειώθηκαν στα 145,9 δισ. ευρώ από 146,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023, µε τη συµµετοχή των προθεσµιακών καταθέσεων να καταγράφει οριακή µόλις αύξηση κατά 662 εκατ. ευρώ, στα 37,2 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.
Οπως διαπιστώνει η Allianz στη 15η έκδοση του Global Wealth Report, το 2023 παρατηρήθηκε αλλαγή της αποταµιευτικής συµπεριφοράς των Ελλήνων. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Global Wealth Report, οι νέες αποταµιεύσεις αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά 36%, φτάνοντας τα 5,4 δισ. ευρώ, αλλά «οι Ελληνες αποταµιευτές αντέδρασαν έντονα στην αλλαγή πορείας των επιτοκίων» και «απέσυραν 2,2 δισ. ευρώ από τραπεζικές καταθέσεις και τα κατηύθυναν σε χρεόγραφα και µετοχικούς τίτλους (7,6 δισ. ευρώ), µε τα οµόλογα να είναι οι µεγαλύτεροι κερδισµένοι». Οι τοποθετήσεις σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα επωφελήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ από τις νέες αποταµιεύσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ