Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Εταιρεία έδωσε σε 1.000 πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης πρόσβαση στο Minecraft -και δημιούργησαν μια κοινωνία


Τι συμβαίνει όταν το μεγαλύτερο παιχνίδι sandbox του κόσμου συνδέεται με τη σχεδόν απεριόριστη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης; Το αποτέλεσμα είναι το Project Sid, ένα λαμπρό πείραμα που ονειρεύτηκε ο πρώην καθηγητής του MIT και νευροεπιστήμονας Dr Robert Yang.

Ο καθηγητής και η ομάδα του στην Altera.ai, μια startup που επικεντρώνεται στη δημιουργία αυτόνομων πρακτόρων τελευταίας τεχνολογίας, αποφάσισαν να δουν αν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν πολιτισμό τεχνητής νοημοσύνης από το μηδέν.

Για το Project Sid, σύμφωνα με το tomsguide.com, η εταιρεία γέμισε έναν κόσμο του Minecraft με 1.000 αυτόνομους πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης για να δει τι θα έκαναν αν αφηνόταν στην τύχη τους. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Επειδή σε κάθε πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης δόθηκε πλήρης αυτονομία για να λαμβάνει αποφάσεις και να αντιδρά στο περιβάλλον του και μεταξύ τους, άρχισαν γρήγορα να κάνουν πράγματα που μπορεί να συναντήσετε σε ανθρώπινες καταστάσεις.

Οι πράκτορες στην προσομοίωση δημιούργησαν συμμαχίες, συνέλεξαν αντικείμενα στο Minecraft και έθεσαν ακόμη και πολύτιμους λίθους ως κοινό νόμισμα, ώστε να μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους. Υπήρχαν ακόμη και διεφθαρμένοι ιερείς που δωροδοκούσαν άλλους κατοίκους της πόλης με τεχνητή νοημοσύνη για να αποκτήσουν αθέμιτο πλεονέκτημα.

Η έρευνα, όμως, δεν είναι μόνο διασκέδαση και παιχνίδια, όπως εξηγεί ο Rob Yang. «Αν και ξεκινάμε από τα παιχνίδια, επιλύουμε τα βαθύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πράκτορες, τη συνοχή, τη συνεργασία πολλών πρακτόρων και τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη. Το Sid ξεκινάει από το Minecraft, αλλά ήδη προχωράμε παραπέρα».

Το Project Sid δεν είναι η πρώτη προσπάθεια να παντρέψει αυτόνομους πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης με κόσμους παιχνιδιών. Μια περσινή ερευνητική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσομοιώσει την ανθρώπινη συμπεριφορά με εκπληκτικά ρεαλιστικό τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ