Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Η ευρύτερη διεθνοποίηση του ThessISMUN επόμενος στόχος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας


Σε πλήρη εξέλιξη, ώς και την Κυριακή, βρίσκονται οι εργασίες του 21ου διεθνούς φοιτητικού συνεδρίου προσομοίωσης των οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών, Thessaloniki International Student Model United Nations, γνωστού ως ThessISMUN (www.thessismun.org), με τη συμμετοχή 200 φοιτητών και φοιτητριών από τα περισσότερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό.

Η επίσημη τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαΐου 2024 στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την βράβευση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Στυλιανού Δ. Κατρανίδη, του επίτιμου προσκεκλημένου της διοργάνωσης, ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχαήλ Ψαλιδόπουλου, ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου την περίοδο 2015-2020.

Στην τελετή παρέστησαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες, η ιδρύτρια του συνεδρίου αφ. καθηγήτρια Παρούλα Νάσκου-Περράκη, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς, ο Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος του συνεδρίου, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης, ο Υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη, Δημήτρης Φατούρος, καθώς και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διεξαγωγή του φοιτητικού συνεδρίου, κατά την οποία τονίστηκε ότι η επί 21 χρόνια επιτυχημένη διοργάνωση του ThessISMUN, δίνει τη δυνατότητα, αλλά και δημιουργεί την υποχρέωση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να επιδιώξει την αναβάθμιση του θεσμού, μέσω της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της περαιτέρω διεθνοποίησής του.

Αυτό επισημάνθηκε από τον Αντιπρύτανη Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητή Αλέξανδρο Χατζηγεωργίου, ο οποίος εκπροσώπησε τις Πρυτανικές Αρχές στη συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος ευχαρίστησε τους συντελεστές της διοργάνωσης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ιδρύτρια του συνεδρίου, Παρούλα Νάσκου-Περράκη. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι, στη σημερινή εποχή που τα εθνικά συμφέροντα τέμνονται πολλαπλώς, οδηγώντας άλλοτε σε διεθνή συνεργασία και άλλοτε σε κρίσεις, η κατανόηση μεταξύ των κρατών, η προώθηση του διαλόγου και η λήψη κοινών αποφάσεων είναι μείζονος σημασίας για κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη. Το ThessISMUN δίνει τη δυνατότητα στους νέους και τις νέες να ασχοληθούν με τέτοια επίκαιρα θέματα. Η διεξαγωγή του δεν αποτελεί πλέον μόνον παράδοση για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, είπε, αλλά θεωρείται θεσμός και για τον λόγο αυτόν αξίζει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο από το Ίδρυμα.

Κατά την παρέμβασή του, ο Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος της διοργάνωσης, καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Θεοδόσης Καρβουναράκης, αναφέρθηκε στις καταβολές και την εξέλιξη του θεσμού σε διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα για το ThessISMUN επισήμανε ότι έπειτα από τόσα χρόνια πλέον διοργανώνεται σε επαγγελματική βάση από άποψη πληρότητας και αξιοπιστίας. Υπογράμμισε ότι δίνει τη δυνατότητα στους νέους και τις νέες να διευρύνουν το οπτικό τους πεδίο, να εξασκήσουν τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες πάνω σε πραγματικά γεγονότα της διεθνούς κοινότητας, κάτι που θα τους φανεί χρήσιμο και στην καθημερινή και επαγγελματική τους ζωή στη συνέχεια. Ταυτόχρονα, όμως δημιουργεί και φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, που θα τους συντροφεύουν μια ζωή, όπως είπε ο ίδιος.

Ως γιορτή νεολαίας χαρακτήρισε ο Υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη, Δημήτρης Φατούρος, τη διοργάνωση του φοιτητικού συνεδρίου ThessISMUN. Όπως τόνισε, σε αυτήν προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις θέσεις των άλλων και μέσω διαλόγου και ανάπτυξης επιχειρημάτων να καταλήξουμε σε ένα ψήφισμα μέσω ενός κοινά αποδεκτού συμβιβασμού. Σε μια εποχή κατά την οποία πόλεμοι και πυρηνική απειλή επανεμφανίστηκαν στο διεθνές στερέωμα, αυτό αποτελεί σημαντική εμπειρία για τους νέους και τις νέες που συμμετέχουν. Παράλληλα, μέσω των διαδικασιών εκπαιδεύονται στον εντοπισμό και αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων, διερευνώντας τα πραγματικά γεγονότα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη θα διεξαχθεί το διεθνές συνέδριο «Summit for the Future» με συμμετοχή όλων των αρχηγών κρατών. Σε αυτό θα επιδιωχθεί όχι η συμβολική, αλλά η πραγματική συμμετοχή των νέων γιατί έχουμε ανάγκη από τις ιδέες τους και δεν είναι απλώς οι ηγέτες του μέλλοντος όπως λέμε, αλλά ηγέτες του παρόντος. Νέων όπως αυτών που συμμετέχουν στο ThessISMUN, για να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι, καθώς το ThessISMUN είναι η μεγαλύτερη αντίστοιχη φοιτητική διοργάνωση στην Ελλάδα, είναι ώρα να γίνει το επόμενο βήμα να γίνει ακόμα μεγαλύτερο, με μεγαλύτερη συμμετοχή, με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, να γίνει πιο διεθνές ώστε να πρωταγωνιστήσει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Τον λόγο έλαβαν επίσης ο φετινός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο ThessISMUN, Άρης Αιγυπτιάδης, καθώς και η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Σοφία Λιάλιου. Ο κ. Αιγυπτιάδης ευχαρίστησε τους καθηγητές, αλλά και όλους τους συντελεστές που συμβάλλουν στη διοργάνωση του συνεδρίου και επισήμανε ότι το μοντέλο ThessISMUN δεν είναι μόνο μια προσομοίωση, αλλά δημιουργεί την αίσθηση της οικογένειας. Είναι μια κυψέλη που μας προετοιμάζει για ένα καλύτερο αύριο, είπε, καθώς οι ιδέες που αναπτύσσονται σε αυτό μας ακολουθούν και στο μέλλον και κάποια στιγμή βρίσκουν εφαρμογή.

Η κ. Λιάλιου αναφέρθηκε στη σημασία των θεματικών που επιλέχθηκαν όπως τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σημασία της προστασίας των πολιτών, των γυναικών, των παιδιών και κάθε ευάλωτης ομάδας που αντιμετωπίζει την τραγική πραγματικότητα του πολέμου και των συγκρούσεων, αλλά και ζητήματα που αφορούν το Διάστημα και την Αρκτική Περιοχή.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, επέδωσε τιμητική πλακέτα στον επίτιμο προσκεκλημένο της διοργάνωσης, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχαήλ Ψαλιδόπουλο, με την παρουσία του Ακαδημαϊκά Υπεύθυνου του συνεδρίου, καθηγητή Θεοδόση Καρβουναράκη (δεξιά)

Στην τελετή έναρξης παρέστησαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες, η ιδρύτρια του συνεδρίου αφ. καθηγήτρια Παρούλα Νάσκου-Περράκη, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης, καθηγήτρια Ευγενία Αλεξανδροπούλου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, καθηγητής Δημήτριος Σκιαδάς, ο Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος του συνεδρίου, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης, ο Υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη, Δημήτρης Φατούρος, καθώς και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου

Με την ευκαιρία του 21ου ThessISMUN δόθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για να παρουσιαστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης. Από αριστερά, ο Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος του συνεδρίου, καθηγητής Θεοδόσης Καρβουναράκης, ο Υπεύθυνος του Γραφείου για την Ελλάδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στην Ευρώπη, Δημήτρης Φατούρος, ο Αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων, καθηγητής Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, ο φετινός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο ThessISMUN, Άρης Αιγυπτιάδης και η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Σοφία Λιάλιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ