Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το ψυχεδελικό δηλητήριο ενός βάτραχου ενδέχεται να είναι το επόμενο ισχυρό αντικαταθλιπτικό


Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το παραισθησιογόνο δηλητήριο του φρύνου θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός νέου αντικαταθλιπτικού

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το παραισθησιογόνο δηλητήριο ενός βατράχου θα μπορούσε να είναι μια νέα μορφή αντικαταθλιπτικού.

Ο φρύνος του ποταμού Κολοράντο, γνωστός και ως φρύνος της ερήμου Σονόραν, έχει ψυχεδελικό δηλητήριο, το οποίο εκκρίνει μέσω των αδένων του όταν φοβάται.

Και παρόλο που είναι γνωστό ότι το δηλητήριο αυτού του φρύνου μπορεί να προκαλέσει έντονες παραισθήσεις και τρελές εμπειρίες σε όποιον έρθει σε επαφή μαζί του, μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι για το πώς ακριβώς επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Όμως μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η παραισθησιογόνος ένωση του φρύνου θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός νέου αντικαταθλιπτικού.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια τροποποιημένη μορφή μιας ένωσης DMT και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά με μια από τις ευτυχισμένες ορμόνες μας, γνωστή ως σεροτονίνη, αλλά περισσότερο μια πιο σκοτεινή, γνωστή ως υποδοχέας σεροτονίνης 5-HT1A.

Οι έρευνες για τα ψυχεδελικά τείνουν να επικεντρώνονται σε έναν παρόμοιο υποδοχέα σεροτονίνης, τον 5-HT2A, καθώς αυτός είναι που ενεργοποιείται όταν έχουμε παραισθήσεις.

Η ομάδα τροποποίησε χημικά το δηλητήριο του φρύνου ώστε να στοχεύει αποκλειστικά στους υποδοχείς σεροτονίνης 5-HT1A και το δοκίμασε σε ποντίκια που είχαν σημάδια στρες και κατάθλιψης.

Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι η ένωση του δηλητηρίου του φρύνου είχε παρόμοια αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση στα ποντίκια - αλλά τα ποντίκια δεν μαστούρωναν ούτε είχαν παραισθήσεις.

Τα ποντίκια που είχαν την ένωση έπιναν περισσότερο νόστιμο ζαχαρόνερο και περνούσαν περισσότερο χρόνο με τους συνομηλίκους τους, τα οποία είναι σημάδια μειωμένου άγχους. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν η ένωση αυτή θα μπορούσε να έχει παρόμοια επίδραση στον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ