Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Εκδήλωση στα Γρεβενά για τον αγροδιατροφικό τομέα


Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του αγροδιατροφικού τομέα θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου (11:30) στο Κέντρο Πολιτισμού Γρεβενών. Συνδιοργανώνεται από το Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Γρεβενών, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γρεβενών και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Γρεβενών.

Καταξιωμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, θα αναλύσουν την κατεύθυνση του αγροδιατροφικού τομέα λαμβάνοντας υπόψη κρίσιμους παράγοντες όπως η:
  • κλιματική αλλαγή και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει την επάρκεια και την ασφάλεια των τροφίμων,
  • αύξηση της παραγωγικότητας και η τροφοδότηση ενός αυξανόμενου πληθυσμού με βιώσιμες πρακτικές και σεβασμό προς το περιβάλλον.
  • αειφορία και η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, όπως η βιολογική καλλιέργεια και η κυκλική οικονομία
  • γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η έλλειψη νέων αγροτών που θέτει σε κίνδυνο τη διαδοχή και απαιτεί κίνητρα και προγράμματα εκπαίδευσης.
Παράλληλα, θα παρουσιαστούν και οι ευκαιρίες στον αγροδιατροφικό τομέα, οι οποίες –μεταξύ άλλων- σχετίζονται με την αύξηση της ζήτησης για υγιεινά τρόφιμα, την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, την επέκταση σε νέες αγορές και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Πλέον, έχει γίνει αποδεκτό ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων και η αξιοποίηση των ευκαιριών στον αγροδιατροφικό τομέα απαιτούν συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, αγροτών, επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών φορέων, ερευνητικών κέντρων και καταναλωτών. Η υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων και η στροφή προς βιώσιμες πρακτικές είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιεινού τροφικού συστήματος για το μέλλον.

 

Πρόγραμμα ημερίδας

11:30 – 11:40

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

11:40 – 12:00

«Η κατεύθυνση του αγροδιατροφικού τομέα στο μέλλον (2050)», Δρ. Κωνσταντίνος Ρότσιος

 

12:00 – 12:20

«Το κλίμα αλλάζει, η επάρκεια και η ασφάλεια των τροφίμων επηρεάζονται: Προκλήσεις για την κτηνοτροφική παραγωγή και την ασφάλεια των τροφίμων ζωικής προέλευσης», Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης

 

12:20 – 12:40

«Νέες τάσεις και προκλήσεις στον κλάδο των τροφίμων», Δρ. Κική Ζηνοβιάδου

 

12:40 – 13:00

«Συστήματα ακριβείας σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ο αντίκτυπος τους», Υπ. Διδάκτορας Νεδέλκου (Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων)

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ