Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Η ιστορική πλημμύρα από μπύρα που κόστισε την ζωή σε οκτώ ανθρώπους


Μια τεράστια δεξαμενή που περιείχε πάνω από 135.000 γαλόνια μπύρας έσπασε στο ζυθοποιείο Meux and Company, προκαλώντας ένα κύμα μπύρας να πλημμυρίσει τους δρόμους και τα κοντινά κτίρια.

Το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου 1814, μια καταστροφή έπληξε την καρδιά του Λονδίνου που έμελλε να μείνει γνωστή ως ο «Κατακλυσμός της Μπύρας». Μια τεράστια δεξαμενή που περιείχε πάνω από 135.000 λίτρα μπύρας έσπασε στο ζυθοποιείο Meux and Company, προκαλώντας ένα κύμα μπύρας να πλημμυρίσει τους δρόμους και τα κοντινά κτίρια. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό, καθώς αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε αυτό που θα γινόταν μια από τις πιο ασυνήθιστες καταστροφές στη βρετανική ιστορία.

Η ζυθοποιία Meux and Company, που βρισκόταν στην περιοχή St. Giles του Λονδίνου, ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες ζυθοποιίες της εποχής της. Οι δεξαμενές του ζυθοποιείου, οι οποίες χωρούσαν δεκάδες χιλιάδες λίτρα μπύρας, αποτελούσαν οικείο θέαμα στη γειτονιά. Ωστόσο, την ημέρα της πλημμύρας, μία από αυτές τις δεξαμενές, γνωστή ως «Μεγάλη πλημμύρα της μπύρας του Λονδίνου», έσπασε λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως οι αδύναμες ράβδοι και το βάρος της μπύρας στο εσωτερικό της.

Καθώς ο κάδος έσπασε, ένας χείμαρρος μπύρας έτρεξε μέσα στο ζυθοποιείο, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Η δύναμη της μπύρας ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε τη ρήξη και άλλων κάδων, επιτείνοντας την καταστροφή. Στο τέλος, πάνω από 1,3 εκατομμύρια λίτρα μπύρας πλημμύρισαν τους δρόμους του Σεντ Τζάιλς, προκαλώντας χάος και καταστροφή σε κλίμακα που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ.


Η πλημμύρα της μπύρας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους, μεταξύ των οποίων μια μητέρα και μια κόρη που συμμετείχαν σε αγρυπνία σε κοντινή παμπ. Η δύναμη της μπύρας ήταν τόσο ισχυρή που κατέστρεψε την παμπ, σκοτώνοντας τις δύο γυναίκες και αρκετούς άλλους. Η πλημμύρα προκάλεσε επίσης σημαντικές ζημιές σε κοντινά κτίρια και σπίτια, με πολλούς κατοίκους να χάνουν ό,τι είχαν στην κατοχή τους.

Στον απόηχο της πλημμύρας της μπύρας, ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια της καταστροφής. Διαπιστώθηκε ότι το ζυθοποιείο παραβίαζε αρκετούς κανονισμούς ασφαλείας, μεταξύ άλλων, αποθηκεύοντας τα βαρέλια με ασταθή τρόπο και μη συντηρώντας τα σωστά. Ωστόσο, παρά τα ευρήματα αυτά, κανείς δεν θεωρήθηκε ποτέ υπεύθυνος για την καταστροφή.

Η πλημμύρα της μπύρας του 1814 ήταν ένα τραγικό γεγονός που επέστησε την προσοχή στην ανάγκη για καλύτερους κανονισμούς ασφαλείας σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της κατανόησης των δυνητικών κινδύνων από την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, ιδίως σε ασταθή δοχεία. Σήμερα, η ζυθοποιία Meux and Company έχει χαθεί προ πολλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ