Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Σπάνια ανακάλυψη σε παγετώνα στον Καναδά - Ορειβάτες βρήκαν φωτογραφικές κάμερες που εγκαταλείφθηκαν πριν 85 χρόνια


Οι φωτογραφικές κάμερες και ο εξοπλισμός ενός διάσημου Αμερικανού εξερευνητή και φωτογράφου, του Μπράντφορντ Γουόσμπερν, βρέθηκαν 85 χρόνια μετά, αφού ο Αμερικάνος αλπινιστής τις εγκατέλειψε το 1937 σε έναν παγετώνα στην περιοχή Γιούκον, στα σύνορα με την Αλάσκα.

Την περασμένη άνοιξη, αθλητές «ξεκίνησαν μια απαράμιλλη αποστολή: να εντοπίσουν ένα απίστευτο κομμάτι της Ιστορίας», ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία Parcs Canada σε μια ανάρτηση στο Facebook.Η ομάδα που συγκροτήθηκε από την εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή βίντεο για extreme sports, Teton Gravity Research, ταξίδεψε στο εθνικό πάρκο Κλουάνε στο Γιούκον με αποστολή να ανακαλύψει την κρυψώνα όπου βρίσκονταν οι κάμερες και ο ορειβατικός εξοπλισμός του Μπράντφορντ Γουόσμπερν.

Ο αλπινιστής, φωτογράφος και χαρτογράφος Μπράντφορντ Γουόσμπερν διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Επιστημών της Βοστώνης (Μασαχουσέτη) το οποίο είχε ιδρύσει. Πέθανε το 2007.

«Θαμμένη στον πάγο από το 1937, αυτή η κρυψώνα περιείχε τρεις μοναδικές φωτογραφικές μηχανές με φωτογραφίες από το πώς έμοιαζαν αυτά τα βουνά πριν από 85 χρόνια», ανέφερε η Teton Gravity Research στο Facebook.


Το 1937, ο Μπράντφορντ Γουόσμπερν βρισκόταν σε μια αποστολή με άλλους τρεις ορειβάτες για να επιχειρήσει την ανάβαση στο Όρος Λουκανία (5.226 μέτρα), την τρίτη ψηλότερη κορυφή του Καναδά, η οποία ήταν τότε η ψηλότερη κορυφή στην οποία είχε αναρριχηθεί ποτέ άνθρωπος στη Βόρεια Αμερική.

Αντιμέτωποι στην κατάβαση με ακραίες συνθήκες, ο Μπράντφορντ Γουόσμπερν και ένας άλλος Αμερικανός ορειβάτης, ο Ρόμπερτ Μπέιτς, αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους εξοπλισμό, εγκαταλείποντας φωτογραφικές μηχανές και ορειβατικό εξοπλισμό που δεκαετίες αργότερα, αποτελεί σήμερα ένα θησαυρό.ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ