Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Μοσκοβισί: Η ευθύνη αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ανήκει στην κυβέρνηση

«Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη για την φορολογική πολιτική και για το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση».

Aυτή την απάντηση δίνει ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισι απαντώντας σε ερώτημα που κατέθεσε στην Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Οπως σχολιάζει ο κ. Ανδρουλάκης επί της ουσίας ο κ. Μοσκοβισί απαντά ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να αλλάξει το ευνοϊκό καθεστώς που επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά.

«Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ», τονίζει ο επίτροπος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το σημείο της απάντησης όπου ο κ. Μοσκοβισί αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και προσκαλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την Επιτροπή για μόνιμη καθιέρωση του ειδικού καθεστώτος.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν προτάσεις των ελληνικών αρχών, όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων», υπογραμμίζει ο κ. Μοσκοβισί.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές Ιουλίου θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά που είχαν εξαιρεθεί από την αναπροσαρμογή του φόρου. Συγκεκριμένα σε: Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο που πλήττονται από την προσφυγική κρίση.

Αναλυτικά η απάντηση  Πιέρ Μοσκοβισί

«Η Επιτροπή επιθυμεί να διαβεβαιώσει τον κ. βουλευτή ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ιδίως εκείνα που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.

Σε πέντε από τα εν λόγω νησιά θα παραταθεί η εφαρμογή των χαμηλότερων συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) έως το τέλος του Ιουνίου 2018, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση των ελληνικών αρχών, ενώ οι κάτοικοι των υπόλοιπων νησιών, στα οποία οι συντελεστές ΦΠΑ ήταν εναρμονισμένοι με τους συντελεστές που εφαρμόζονταν στην ηπειρωτική Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2018, έλαβαν οικονομικό αντιστάθμισμα το 2017.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το άρθρο 120 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (οδηγία ΦΠΑ), εξακολουθεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόζει συντελεστές μέχρι 30% χαμηλότερους από τους αντίστοιχους συντελεστές που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα και νησιά.

Δεν υπάρχουν σχέδια τροποποίησης του εδαφικού πεδίου εφαρμογής της οδηγίας ΦΠΑ.

Μολονότι η Επιτροπή παρακολουθεί τη φορολογική πολιτική στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η ευθύνη για τη φορολογική πολιτική και τις επιλογές ως προς τον φόρο προστιθεμένης αξίας (ΦΠΑ) εναπόκειται στις ελληνικές αρχές.

Αναγνωρίζοντας τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά εξαιτίας της μετανάστευσης, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι πρόθυμα να συζητήσουν προτάσεις των ελληνικών αρχών όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των πληττόμενων κοινοτήτων, υπό την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις αυτές συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης και ότι λαμβάνουν υπόψη τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ