Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Βόρεια και Νότια Κορέα θα έχουν ξανά ίδια ώρα

Τα ρολόγια τους 30 λεπτά μπροστά θα πάνε οι Βορειοκορεάτες, οι οποίοι θα έχουν ξανά κοινή ώρα με όσους ζουν στο νότιο άκρο της Κορεατικής Χερσονήσου, σε μια κίνηση καλής θέλησης από πλευράς Πιονγκγιάνγκ έπειτα από τη σύνοδο μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, επιβεβαιώνοντας τη σχετική ανακοίνωση της Σεούλ, οι δύο Κορέες δεν έχουν την ίδια ώρα από το 2015, όταν και η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει ότι η επίσημη ώρα της χώρας θα είναι τριάντα λεπτά πίσω από αυτή του τότε μεγάλου εχθρού.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε δικαιολογήσει εκείνη την απόφαση, επισημαίνοντας ότι είχε στόχο να τερματίσει το μέτρο που είχε επιβληθεί πριν περισσότερο από έναν αιώνα από τους Ιάπωνες αποικιοκράτες και να σηματοδοτήσει την 70η επέτειο από την απελευθέρωση της Κορέας από τον ζυγό του Τόκιο.

Όμως, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε - Ιν, την Παρασκευή (27/04), ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ- Ουν, δεσμεύθηκε να επαναφέρει τη χώρα του στην ίδια ώρα με τη Σεούλ, μετέδωσε το KCNA, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με αυτόν τον τρόπο το πρακτορείο επιβεβαίωσε τη χθεσινή ανακοίνωση της προεδρίας της Νότιας Κορέας, η οποία είχε επισημάνει ότι ο Κιμ ανακοίνωσε αυτή την κίνηση καλής θέλησης στη διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Ο Κιμ είχε δηλώσει ότι του φάνηκε «σπαρακτικό» που στη διάρκεια της συνόδου είδε δύο επιτοίχια ρολόγια με δύο διαφορετικές ώρες, αυτή της Σεούλ και αυτή της Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τότε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε εκφράσει «την αποφασιστικότητά του να ενοποιηθούν οι τοπικές ώρες».

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Κιμ ο Γιουν Γιάνγκ - Τσαν, εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας, χαιρέτισε «το συμβολικό μέτρο», το οποίο σηματοδοτεί την επιθυμία βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ