Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017

Το Facebook μοιράζεται ότι ξέρει για εμάς. Πώς μπορούμε να το περιορίσουμε

Το Facebook είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο. Είναι επίσης φτιαγμένο έτσι ωστε να μας... παρακινεί να μοιραζόμαστε πράγματα με τους φίλους μας: φωτογραφίες, κείμενα, σχόλια, συνήθειες.

Όλα αυτά αποθηκεύονται στους servers της εταιρείας και υπόκεινται σε επεξεργασία, ώστε το Facebook να μας στέλνει στοχευμένες διαφημίσεις με βάση τις προτιμήσεις και συνήθειές μας.

Το κακό είναι ότι αυτή την πληθώρα πληροφοριών -ενίοτε και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μας- μπορούν να την αξιοποιήσουν και διάφοροι απατεώνες προκειμένου να μας κλέψουν ακόμα και την... ταυτότητα, ενώ ων ουκ έστι αριθμός των εφαρμογών που είναι συνδεδεμένες με την πλατφόρμα και «τρέφονται» με πληροφορίες για εμάς.

Οι ειδικοί της ασφάλειας του διαδικτύου υπογραμμίζουν ότι καλό είναι να «σφίξουμε τα λουριά» κάνοντας απλές αλλά κρίσιμες ρυθμίσεις, ώστε το Facebook και οι άλλοι χρήστες να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

1. Κάνουμε τον λογαριασμό μας «ιδιωτικό»: μέσω της ρύθμισης Privacy ελέγχουμε ποιοι βλέπουν τις αναρτήσεις μας και ποιοι όχι.

2. Περιορίζουμε την πρόσβαση σε αναρτήσεις μας: στην ίδια σελίδα πατάμε τη ρύθμιση «περιορισμός παλαιών αναρτήσεων» ώστε να μη μπορεί ο καθένας να ταξιδέψει σε όλο το προφίλ μας.

3. Ελέγχουμε τα αιτήματα φιλίας: μπορούμε να ορίσουμε με σχετική άνεση ποιοι θα μπορούν να μας κάνουν αίτημα φιλίας από την ίδια σελίδα του Facebook.

4. Μπλοκάρουμε τους «ενοχλητικούς»: αν κάποιος χρήστης του Facebook γίνεται ενοχλητικός, τότε μπορούμε να τον μπλοκάρουμε από τον λογαριασμό μας, ενώ θα πρέπει να τον μπλοκάρουμε χωριστά και από το Messenger.

5. «Καθαρίζουμε» τις εφαρμογές μας: μπαίνουμε στις ρυθμίσεις και πηγαίνουμε στις εφαρμογές. Εκεί αποφασίζουμε ποιες από αυτές θα είναι σε λειτουργία και ποιες όχι (πάντα σε σύνδεση με το λογαριασμό μας).

6. Κατεβάστε τα δεδομένα σας: το Facebook σας επιτρέπει να κατεβάσετε όλα τα δεδομένα που έχει κρατήσει η πλατφόρμα. Κάντε το και δείτε μήπως έχετε κατά λάθος αφήσει να σας ξεφύγει κάποιο προσωπικό στοιχείο που θα μπορούσε να σας προκαλέσει πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ