Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

«DeProfundis, Αναμάρτητοι Έρωτες» Στέλιου Χαλκίτη

από τις Εκδόσεις Πηγή
Το «De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες» είναι το τρίτο μυθιστόρημα του συγγραφέα Στέλιου Χαλκίτη και το τέταρτο βιβλίο του μετά την έκδοση των «Μάργκινους Μόριους», Μάιος του 2012, «Ο Λούσηρος», Μάιος 2013 και «AnteTractatum, Φιλοσοφικές Σημειώσεις», 2015, με εξαιρετική αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό.


Ο Στέλιος Χαλκίτης παρουσιάζει μέσα στις σελίδες του βιβλίου τουτις στρεβλώσεις στις κοινωνικές συμβάσεις, ανατρέπει παραδοχές και φιλοδοξείνα προβληματίσει με σκοπό να αναθεωρήσουμε βεβαιότητες.

Το «DeProfundis, Αναμάρτητοι Έρωτες» είναι ένα «ανοιχτό» μυθιστόρημα, υπό την έννοια ότι μπορεί να ερμηνευθεί με ποικίλους τρόπους. Είναι, όμως, ένα ιδιαίτερο, μυθιστόρημα, όπως είναι ιδιαίτεροι και οι χαρακτήρες του και μέσα από τη δική τους ζωήο συγγραφέας μας δείχνει βήμα βήμα τη δυσκολία που έχει ο καθένας μας να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και, εντέλει, να ζήσει χωρίς να κυβερνά τη ζωή του ένας ασυνείδητος ή ακόμα και συνειδητός φόβος του θανάτου.

Στο «καταφύγιο», κοντά στο τριζοβόλημα της φωτιάς, στον ήχο της βροχής και στης άνοιξης τις αύρες, ανδρώθηκε η φιλία του Μητροπολίτη Νικόλαου µε τον άθεο μηχανικό Κορνήλιο Βερόνη, μια καθαρή συναναστροφή, απαλλαγμένη από μικρότητες και φθηνές παραστάσεις αποκριάτικου βίου. Σε πλούσιο αφηγηματικό χρόνο, µε εικονοπλασία επενδεδυμένη µε βάθος πνευματικό, μια δικαστής κάνει βουτιά στα άδυτα του συναισθήματος, εμπλέκοντας στον παράξενο έρωτα τον κραταιό Μητροπολίτη ο οποίος καταφεύγει –κατά την ανατρεπτική τους συμπόρευση– στις άγνωστες συμπαντικέςστιγμές του Ιησού και της Μαγδαληνής που αναδύονται μέσα από τα μυστικά Τετράδια του γερο-Πιτσιρίκου.
Τετράδιο τέταρτο, σελίδα τριάντα µία: Είχαν απομακρυνθεί… «Γιατί, Κύριέ µου, αφήνεις να Σε σταυρώσουν;» ψιθύρισε µε απόγνωση. «Τυπώνω, Μαρία, στο σώμα µου αυτά που δεν λέγονται». «Και τι θα κερδίσεις, Βασιλιά µου;» «Πολλές φορές, Μαρία, δεν έχει σημασία πόσα κέρδισες, αλλά πόσα δεν έχασες. Κι εγώ ετοιμάστηκα για να τα δώσω όλα. Στύβω τις πέτρες και ματώνω»…
Η Άσπεργκερ αδελφή του Μητροπολίτη, αμείλικτα προκλητική, δηλώνει παρούσα και πλέκει στον κόσμο της το όνειρο µε την πραγματικότητα, µε απεγνωσμένη γενναιότητα και µε πολεμική διάθεση ενάντια στην ανθρώπινη αλλοτρίωση. Και ο συγγραφικός προβολέας ανάβει για να φωτίσει την Ψυχανάλυση παράλληλα και τη ζωή των άλλων ολοζώντανων χαρακτήρων, που υπόσχονται να μιλήσουν σε συλλεκτικές στιγμές, να ανατρέψουν βεβαιότητες, να υποτάξουν τις εκατονταρχίες του ψεύδους και να αφήσουν τη βροχή να συνοδεύει το παράπονό τους.

Εξαιρετική η γραφή του συγγραφέα, μεστός ο λόγος του στο περιεχόμενο, δεν διστάζει να γίνει έντονα δεικτικός, αλλά και λυρικός, συναισθηματικός, αισθησιακός, αληθινός· κερδίζει τον αναγνώστη και τον «κρατά» καλά να βιώσει τον δικό του κόσμο, τη δική του πραγματικότητα, να βιώσει τα δικά του συναισθήματα...

Λίγα λόγια  για τον συγγραφέα
Ο Στέλιος Χαλκίτης γεννήθηκε στην Κάλυμνο όπου ζει, εργάζεται και συγγράφει. Κατά τη διάρκεια των εγκύκλιων σπουδών του, αλλά και αργότερα, σε μια προσπάθεια να βρει απαντήσεις στις υπαρξιακές του ανησυχίες, ταξίδεψε σε Ινδίες, Θιβέτ, Ιμαλάια, Άγιο Όρος κ.λπ.
Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε σε ελληνικές εφημερίδες για πολιτικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα, υποστηρίζοντας µε θέρμη τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των γυναικών και την ισότητα εν γένει, όπως και την ανάγκη αναθεώρησης πάσης φύσεως βεβαιοτήτων.
Συχνά προσκαλείται σε πνευματικά ιδρύματα, φιλοσοφικά συμπόσια ή άλλες εκδηλώσεις όπου δίνει διαλέξεις φιλοσοφικού ή ψυχολογικού χαρακτήρα που τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό και µέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Έχουν εκδοθεί τρία βιβλία του, το Μάργκινους Μόριους, 2012, εκδόσεις Ζήτη, Ο Λούσηρος, 2013, εκδόσεις Ζήτη και ANTE TRACTATUMΦιλοσοφικές Σημειώσεις, 2015, εκδόσεις Ρώμη, µε το πρώτο από αυτά να έχει κάνει ήδη δεύτερη έκδοση στην Ελλάδα (2015) και αγγλική έκδοση στη Μεγάλη Βρετανία, Marginus Morius, VanguardPress, 2014.
Το ANTE TRACTATUMΦιλοσοφικές Σημειώσεις διδάσκεται στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Το De Profundis, Αναμάρτητοι Έρωτες είναι το τέταρτο βιβλίο του και επίκειται η έκδοση ενός θεατρικού έργου. Επίσης, σε αναμονή βρίσκονται ένα ακόμα μυθιστόρημα, μια φιλοσοφική πραγματεία και δυο φιλοσοφικά δοκίμια.
Ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης είναι Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Μέλος της Συντακτικής Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας SubstantiaPhilosophica.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017, στις 6:30 το απόγευμα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
  • Ιωάννης Καζάζης,ομ.Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Πρόεδρος στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας
  • Ζαΐρα Παπαληγούρα, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.
  • Ευγενία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστηρίων – Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Φορολογικού Δικαίου της Ένωσης Ευρωπαίων Διοικητικών Δικαστών
·         Μαρία Κομπατσιάρη, Εικαστικός
Ο συγγραφέας Στέλιος Χαλκίτης στο τέλος της παρουσίασης θα απευθύνει χαιρετισμό.
Την παρουσίαση θα συντονίσει η Θεοδώρα Λειψιστινού, Φιλόλογος–πρ. Πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου.



Πληροφορίες:

Στέλιος Χαλκίτης
Τ: 22430 47440, Μ: 6973085920,
Εκδόσεις Πηγή
Θεσσαλονίκη,Μπαλταδώρου 11, Κέντρο
Αθήνα, Κωλέττη 15 &Εμ. Μπενάκη, Εξάρχεια
Τ.: 2311 27 28 03 | 21 10 12 6900
email:
info@pigi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ