Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ...

Όταν, στις αρχές του έτους που διανύουμε, ο οργανισμός λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης καταργήθηκε και οι αρμοδιότητες του μεταφέρθηκαν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποφασίσαμε να δώσουμε ένα ικανό χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση. Διευκρινίζουμε, πως η απόφαση αυτή, πάρθηκε από όλες τις ομοσπονδίες και σωματεία, που εμπλέκονται στη λειτουργία των λαϊκών αγορών και υπογράφουν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Σήμερα έξι μήνες και μετά από απεριόριστη υπομονή που δείξαμε, πλέον με λύπη μας διαπιστώνουμε, ότι η κατάσταση δεν παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης. Τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Αυτό που ζητήσαμε, ζητάμε και όπως φαίνεται θα συνεχίσουμε να ζητάμε, είναι να μπει μία τάξη στις λαϊκές αγορές. Δεν ζητάμε να γίνουν, όλα τα πράγματα μαζί, ούτε να λυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνονται βήματα προόδου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε και επισημάναμε στους αρμόδιους, είναι η αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Οι παράνομοι πωλητές έχουν πνίξει τις λαϊκές αγορές. Και δεν αποτελεί υπερβολή αυτό που τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία, ότι δίπλα από κάθε λαϊκή, υπάρχει ακόμη μια, ίσως και μεγαλύτερη με παράνομους πωλητές.

Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε μία κινητοποίηση της Ελληνικής αστυνομίας την οποία και ευχαριστούμε.

Όμως το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι, αφού απαιτείται καθημερινός έλεγχος, όχι μόνο από την αστυνομία, αλλά και από τα αρμόδια όργανα της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία επιτέλους θα πρέπει να σταματήσουν να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο. Τα παραδείγματα για αυτή την ιδιότυπη συμπεριφορά πολλά, με ενδεικτικότερο όλων τη βεβαίωση παράβασης σε συνάδερφο επαγγελματία πωλητή, η οποία βρισκόταν αποδεδειγμένα σε Νοσοκομείο για χημειοθεραπείες, αλλά μάλλον αυτό δεν αρκούσε.

Βέβαια, οι ίδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που βεβαιώνουν εξοντωτικά πρόστιμα σε νόμιμους επαγγελματίες και παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών, συνεχίζουν να αδρανούν μπροστά στο φαινόμενο των “βιολογικών αγορών” που λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Βλέπετε στη μία περίπτωση “ο Νόμος πρέπει να εφαρμοστεί”, ενώ στην άλλη, η εφαρμογή του ίδιου Νόμου, μπορεί να περιμένει λίγο ακόμα. A la carte ευαισθησίες...

Την ίδια στιγμή, δεκάδες, εάν όχι πλέον εκατοντάδες, αιτήσεις για άδειες παραγωγών πωλητών παραμένουν στα συρτάρια της αρμόδιας Υπηρεσίας ενώ τα προϊόντα σαπίζουν, χωρίς ο ενδιαφερόμενος να μπορεί να τα διαθέσει σε κάποια λαϊκή αγορά. Ταυτόχρονα δεκάδες, εάν όχι και πάλι εκατοντάδες, αιτήματα για αλλαγή λαϊκής αγοράς εκκρεμούν, μένοντας αναπάντητα στα συρτάρια εδώ και μήνες.

Η ανείπωτη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουμε οδηγεί σε μεγάλες απώλειες του εισοδήματος μας, ειδικά όταν είμαστε αναγκασμένοι να τρέχουμε από τη μία υπηρεσία στην άλλη για να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα έγγραφα.

Ακόμα όμως και αυτή η ολοκλήρωση του ιδιότυπου Γολγοθά δεν έχει τελικά κανένα αποτέλεσμα. Η απίστευτη κωλυσιεργία που επικρατεί στο θέμα των διαγραμμίσεων των θέσεων στις λαϊκές αγορές, δημιουργεί άλλα, εξίσου μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Με δεδομένο μάλιστα ότι η συγκεκριμένη εργασία της διαγράμμισης μίας λαϊκής αγοράς μπορεί να γίνει μόνον εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τί θα συμβεί όταν παρέλθει άπρακτο το διάστημα του καλοκαιριού και εισέλθουμε πλέον στο φθινόπωρο και το χειμώνα. Η αυτονόητη απάντηση παρέλκει.

Ακόμη και για το ζήτημα της τοποθέτησης χημικών τουαλετών υπήρξε πρωτοφανής κωλυσιεργία. Την ώρα που στην περιφέρεια Αττικής προκήρυσσαν κανονικά τον διαγωνισμό για την μίσθωση τους, στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ένας υπηρεσιακός παράγοντας «ανακάλυπτε», πως υπεύθυνοι είναι οι δήμοι. Αποτέλεσμα: Να μην υπάρχουν χημικές τουαλέτες στις λαϊκές αγορές του νομού Θεσσαλονίκης, να αναγκαστούν τα σωματεία να βάλουν πληρώνοντας από την τσέπη τους ( ενώ ταυτόχρονα πλήρωναν προς την περιφέρεια και τα ανταποδοτικά τέλη που προορίζονται για αυτό το σκοπό), να υπάρξει μία απίστευτη αναταραχή μεταξύ περιφέρειας και των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης και μάλιστα κάποιοι προχώρησαν σε προκήρυξη διαγωνισμών ( π.χ. δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης), για να φτάσουμε τελικά στην αρχική θέση που και εμείς υποστηρίζαμε: Δηλαδή ότι αρμόδια είναι η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Η ανακοίνωση – παρέμβασή μας αυτή γίνεται γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Και αυτό επιτέλους πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους τους εμπλεκόμενους. Εκατοντάδες οικογένειες ζούνε με το πενιχρό μεροκάματο, που τους αφήνει ένας πάγκος, σε μία λαϊκή αγορά. Το ψωμί αυτών των οικογενειών ζητάμε να το σεβαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Ειδικά από τη διοίκηση της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας περιμέναμε περισσότερα πράγματα. Τόσο ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, όσο και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παππάς, είναι νέοι άνθρωποι και προφανώς διαθέτουν όρεξη για δουλειά. Διάθεση τους όπως καταλάβαμε, είναι να βοηθήσουν τον θεσμό των λαϊκών αγορών. Πλην όμως οι προθέσεις δεν φτάνουν αφού απαιτούνται και οι πράξεις. Και αυτές δεν τις βλέπουμε.

Τονίζουμε δε, για τελευταία φορά, ότι είμαστε εδώ, για να σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον των λαϊκών αγορών και των ανθρώπων του μόχθου που συμμετέχουν καθημερινά σε αυτές. Αν δεν μπορούν κάποιοι να μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια να γνωρίζουν πως θα μας βρουν απέναντι τους. Από την πλευρά μας καταλήξαμε, πως για εμάς τέρμα τα ευχολόγια, τέρμα οι υποσχέσεις, τέρμα οι “φιλικές συμβουλές”.

  • Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης
  • Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας – Θεσσαλίας- Θράκης
  • Σωματείο Παραγωγών, Επαγγελματιών, Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» 
  • Σωματείο μικροπωλητών και παραγωγών λαϊκών αγορών εκτός Θεσσαλονίκης « Μακεδονία»
  • Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» 
  • Σωματείο Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών & Παραγωγών Ιχθυηρών Ν. Θεσσαλονίκης. «Η ΕΛΠΙΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ