Τα καλά μαχαίρια είναι απαραίτητο εργαλείο για την κουζίνα σας και καλό είναι να τους φέρεστε όπως τους αξίζει για να είναι κι αυτά με τη σειρά τους καλά μαζί σας. Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε να κάνετε με τα μαχαίρια σας αν θέλετε να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση για καιρό.
Μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων Είναι λάθος να πλένετε τα μαχαίρια σας στο πλυντήριο πιάτων. Μπορεί να στραβώσουν, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν το μέταλλο. Προτιμήστε να πλένετε τα μαχαίρια σας στο χέρι με το σφουγγάρι να αγκαλιάζει την μη κοφτερή μεριά και με αρκετή προσοχή για να μην κοπείτε.
Μην αφήνετε τα μαχαίρια στον νεροχύτη Το ιδανικό είναι να τα πλένετε αμέσως με το που λερώνονται. Αν τα αφήνετε στο νεροχύτη άπλυτα για ώρες θα καταπονήσει το μέταλλο. Κάποια φαγητά περιέχουν οξύ και μπορεί να βλάψουν τα μαχαίρια σας αν δεν τα πλύνετε αμέσως. Το οξύ διαβρώνει το μέταλλο και έτσι τα μαχαίρια χαλάνε γρηγορότερα. Πλύντε τα αμέσως μετά τη χρήση και σκουπίστε τα καλά πριν τα βάλετε στο συρτάρι με τα υπόλοιπα μαχαιροπίρουνα (αν δεν τα σκουπίσετε και τα βάλετε βρεγμένα στο συρτάρι μαζί με άλλα πράγματα αυτό θα οδηγήσει σε μούχλα αλλά και στη δημιουργία βακτηρίων).
Σωστή αποθήκευση μαχαιριών Οι περισσότεροι από εμάς βάζουμε τα μαχαίρια μας σε συρτάρια μαζί με άλλα αντικείμενα και μαχαιροπίρουνα. Η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι να βάζετε τα μαχαίρια σας σε ειδικές θήκες ώστε να προστατεύονται από γρατσουνιές και σημάδια. Bonus tip: Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τη θήκη των μαχαιριών σας. Είναι από τα αντικείμενα που δεν καθαρίζονται ποτέ..
Επιλέξτε σωστά την επιφάνεια κοπής Τελευταία κυκλοφορούν πολλοί γυάλινοι πίνακες κοπής, κάτι που είναι μεγάλο λάθος και θα πρέπει να αποφεύγεται οπωσδήποτε. Οι ξύλινοι δίσκοι κοπής είναι οι καλύτεροι και για να επιλέξετε τον κατάλληλο τοποθετήστε το μεγαλύτερο μαχαίρι σας διαγώνια. Η ιδανική επιφάνεια κοπής είναι στη διαγώνιο 5-6 εκατοστά μεγαλύτερη από το μαχαίρι σας.
Μην χρησιμοποιείτε αλιμάριστα μαχαίρια Τα μαχαίρια που έχουν χάσει τη "φόρμα" τους με τον καιρό και δεν κόβουν καλά είναι πολύ επικίνδυνα και μπορείτε να κοπείτε πολύ χειρότερα απ' ό,τι με ένα κοφτερό. Φροντίστε να λιμάρετε συχνά τα μαχαίρια σας για να παραμένουν κοφτερά και να σας διευκολύνουν περισσότερο στην μαγειρική.
Μην χτυπάτε το μαχαίρι πάνω-κάτω για να ψιλοκόψετε Όταν θέλετε να ψιλοκόψετε κάποιο φαγητό, δεν πρέπει να κάνετε απότομες κινήσεις πάνω κάτω με το μαχαίρι σας γιατί αυτό θα βλάψει τη λεπίδα. Προτιμήστε να κόβετε κουνώντας απαλά το μαχαίρι σε μια συνεχόμενη ταλάντωση. Μπορεί να μην είναι πολύ εύκολο αλλά με λίγη εξάσκηση θα το καταφέρετε.
Μην χρησιμοποιείτε το μαχαίρι αμέσως μετά το λιμάρισμα Το λιμάρισμα του μαχαιριού δημιουργεί μικρά ρινίσματα μετάλλου που μπορεί να μην φαίνονται αλλά υπάρχουν πάνω στη λεπίδα. Φροντίστε να πλένετε το μαχαίρι σας μετά το λιμάρισμα ώστε να μην καταλήξουν τα ρινίσματα μέσα στο φαγητό σας.
spirossoulis.com
Μην τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων Είναι λάθος να πλένετε τα μαχαίρια σας στο πλυντήριο πιάτων. Μπορεί να στραβώσουν, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες βλάπτουν το μέταλλο. Προτιμήστε να πλένετε τα μαχαίρια σας στο χέρι με το σφουγγάρι να αγκαλιάζει την μη κοφτερή μεριά και με αρκετή προσοχή για να μην κοπείτε.
Μην αφήνετε τα μαχαίρια στον νεροχύτη Το ιδανικό είναι να τα πλένετε αμέσως με το που λερώνονται. Αν τα αφήνετε στο νεροχύτη άπλυτα για ώρες θα καταπονήσει το μέταλλο. Κάποια φαγητά περιέχουν οξύ και μπορεί να βλάψουν τα μαχαίρια σας αν δεν τα πλύνετε αμέσως. Το οξύ διαβρώνει το μέταλλο και έτσι τα μαχαίρια χαλάνε γρηγορότερα. Πλύντε τα αμέσως μετά τη χρήση και σκουπίστε τα καλά πριν τα βάλετε στο συρτάρι με τα υπόλοιπα μαχαιροπίρουνα (αν δεν τα σκουπίσετε και τα βάλετε βρεγμένα στο συρτάρι μαζί με άλλα πράγματα αυτό θα οδηγήσει σε μούχλα αλλά και στη δημιουργία βακτηρίων).
Σωστή αποθήκευση μαχαιριών Οι περισσότεροι από εμάς βάζουμε τα μαχαίρια μας σε συρτάρια μαζί με άλλα αντικείμενα και μαχαιροπίρουνα. Η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι να βάζετε τα μαχαίρια σας σε ειδικές θήκες ώστε να προστατεύονται από γρατσουνιές και σημάδια. Bonus tip: Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τη θήκη των μαχαιριών σας. Είναι από τα αντικείμενα που δεν καθαρίζονται ποτέ..
Επιλέξτε σωστά την επιφάνεια κοπής Τελευταία κυκλοφορούν πολλοί γυάλινοι πίνακες κοπής, κάτι που είναι μεγάλο λάθος και θα πρέπει να αποφεύγεται οπωσδήποτε. Οι ξύλινοι δίσκοι κοπής είναι οι καλύτεροι και για να επιλέξετε τον κατάλληλο τοποθετήστε το μεγαλύτερο μαχαίρι σας διαγώνια. Η ιδανική επιφάνεια κοπής είναι στη διαγώνιο 5-6 εκατοστά μεγαλύτερη από το μαχαίρι σας.
Μην χρησιμοποιείτε αλιμάριστα μαχαίρια Τα μαχαίρια που έχουν χάσει τη "φόρμα" τους με τον καιρό και δεν κόβουν καλά είναι πολύ επικίνδυνα και μπορείτε να κοπείτε πολύ χειρότερα απ' ό,τι με ένα κοφτερό. Φροντίστε να λιμάρετε συχνά τα μαχαίρια σας για να παραμένουν κοφτερά και να σας διευκολύνουν περισσότερο στην μαγειρική.
Μην χτυπάτε το μαχαίρι πάνω-κάτω για να ψιλοκόψετε Όταν θέλετε να ψιλοκόψετε κάποιο φαγητό, δεν πρέπει να κάνετε απότομες κινήσεις πάνω κάτω με το μαχαίρι σας γιατί αυτό θα βλάψει τη λεπίδα. Προτιμήστε να κόβετε κουνώντας απαλά το μαχαίρι σε μια συνεχόμενη ταλάντωση. Μπορεί να μην είναι πολύ εύκολο αλλά με λίγη εξάσκηση θα το καταφέρετε.
Μην χρησιμοποιείτε το μαχαίρι αμέσως μετά το λιμάρισμα Το λιμάρισμα του μαχαιριού δημιουργεί μικρά ρινίσματα μετάλλου που μπορεί να μην φαίνονται αλλά υπάρχουν πάνω στη λεπίδα. Φροντίστε να πλένετε το μαχαίρι σας μετά το λιμάρισμα ώστε να μην καταλήξουν τα ρινίσματα μέσα στο φαγητό σας.
spirossoulis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ