Κυριακή 7 Απριλίου 2013

"ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ" ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

O «μαθηματικός», ο «Σισέ», ο «μυαλωμένος», ο «χορευτής», ο «κοπανατζής», ο «σκιτσογράφος» και ο... «Μπομπ Μάρλεϊ» είναι μερικά από τα παιδιά της Στέγης Ανηλίκων της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών την οποία επισκέφθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η κάμερα των πρωταγωνιστών κατέγραψε την καθημερινότητα του Νίκου, του Οδυσσέα, του Κυριάκου, του Χρήστου, του Αμπντούλ, του Λουκά και όλων των παιδιών από 9 ως 19 ετών που ζουν στη Στέγη.

Τα παιδιά, που είτε εγκαταλείφθηκαν από τους γονείς τους λόγω φτώχειας, είτε απομακρύνθηκαν από αυτούς από την πολιτεία με τον κίνδυνο της θυματοποίησης, είτε οι γονείς βρίσκονται στη φυλακή ή τα έχουν κακοποιήσει. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έζησε τρεις μέρες με τα παιδιά του υπουργείου Δικαιοσύνης και σήμερα στις 11.40 μ.μ. στο MEGA παρουσιάζει μεταξύ άλλων τον Νίκο που συστήνεται ως «ο Παντελής Παντελίδης» της Στέγης και εξηγεί πόσο δύσκολο είναι να συγχωρέσεις τη μητέρα σου όταν είναι αυτή που πήρε την απόφαση να σε αποχωριστεί και να σε παραδώσει σε ένα ίδρυμα. Τον δεύτερο Νίκο του σπιτιού, που έχει το ψευδώνυμο «ο μαθηματικός» και μιλάει για την επιτυχία του στον πρόσφατο διαγωνισμό της μαθηματικής εταιρείας αλλά και τον Κυριάκο, 9 ετών, που είναι «ο Σισέ» της Στέγης.

Με απίστευτη ωριμότητα αναφέρεται στη ζωή στο σχολείο, τις σχέσεις του με τους συμμαθητές του και βέβαια τα κορίτσια. Η κάμερα της εκπομπής συναντά και τα μεγαλύτερα παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας μέσα στην κρίση. Ο Οδυσσέας, 19 ετών, είναι «ο μυαλωμένος» της Στέγης και εξηγεί γιατί δεν είναι πια φανατικός στη ζωή του και πώς προσπαθεί να πείσει και τα άλλα παιδιά της Στέγης να λύνουν τα προβλήματα με διάλογο και ο Χρήστος, 19 ετών, που είναι «ο χορευτής» της Στέγης.

Ο Χρήστος έχασε τη μητέρα του στη Ρικομέξ και ο πατέρας του δεν τον επισκέπτεται σχεδόν ποτέ. Ακόμη ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλάει με τον 14χρονο Χρήστο που είναι «ο κοπανατζής», αφού όταν ήταν μικρός το έσκασε για να πάει με τον αδελφό του στην Αλεξανδρούπολη για να βρουν τη μητέρα τους αλλά και τον 13χρονο Αμπντούλ, τον «σκιτσογράφο», που παρακολουθεί σεμινάρια στη σχολή Ορνεράκη. Στους «Πρωταγωνιστές» επίσης μιλούν δύο γονείς που έχουν αφήσει δύο παιδιά ο καθένας τους στη Στέγη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ