Διάλεξη στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας:
Από τους μετεωρίτες και τους αστεροειδείς, στις λιθοσφαιρικές πλάκες και τη σεισμικότητα:
Πώς κατανοούμε τη Γη κάτω από τα πόδια μας κοιτώντας προς τα πάνω,
σήμερα Σάββατο 30 Μαρτίου, 6.00 μ.μ.
Από τους μετεωρίτες και τους αστεροειδείς,
στις λιθοσφαιρικές πλάκες και τη σεισμικότητα:
Πώς κατανοούμε τη Γη κάτω από τα πόδια μας κοιτώντας προς τα πάνω
εισηγητής:
Κωνσταντίνος Παπαζάχος, καθηγητής γεωφυσικής στο ΑΠΘ
Περίληψη
Η ομιλία αναλύει την ιστορική επίδραση της μελέτης του πλανητικού συστήματος στην αντίληψη των Γεωεπιστημών σε σχέση με τη "λειτουργία" της Γης, κυρίως μέσω των παρατηρήσεων των μετεωριτών. Μέσα από παραδείγματα για τη χρήση δεδομένων από μετεωρίτες σε σχέση με τον προσδιορισμό της ηλικίας της Γης, τον καθορισμό της αρχικής σύστασης της Γης και το τρόπο που αυτή διαφοροποιήθηκε στη διάρκεια του γεωλογικού χρόνου, αναλύεται η επίδραση που άσκησαν οι μετεωρίτες στη σκέψη των γεωφυσικών για τον καθορισμό της δομής του εσωτερικού της Γης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ρόλο των αστεροειδών και μετεωριτών στην αρχική φάση δημιουργία της Γης και στην αύξηση της θερμοκρασίας του εσωτερικού της Γης, η οποία παρέχει την ενέργεια για τις κινήσεις των λιθοσφαιρικών πλακών αλλά και δημιουργεί τις συνθήκες για την ύπαρξη των ρευμάτων μεταφοράς στο εσωτερικό της.
Τέλος, αναλύεται η γένεση της σεισμικότητας λόγω της κίνησης των λιθοσφαιρικών πλακών και παρουσιάζονται παραδείγματα για τη σεισμικότητα στον Ελληνικό χώρο (σεισμός Θεσσαλονίκης 1978) αλλά και σε παρόμοια σεισμοτεκτονικά περιβάλλοντα, όπως αυτό της Ιαπωνίας.
Eίσοδος ελεύθερη
Σύντομο βιογραφικό Κ. Παπαζάχου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και είναι πτυχιούχος των τμημάτων Φυσικής (1990) και Γεωλογίας (1994), με βαθμό άριστα, τελειώνοντας και τις δύο φορές πρώτος ανάμεσα στους φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών. Παράλληλα με το δεύτερο πτυχίο, εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη μελέτη της δομής του χώρου του Αιγαίου, ως Ειδικός Μεταπτυχιακός Υπότροφος του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσ/νίκης.
Από το Σεπτέμβριο του 1994 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1995 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωφυσικής του πανεπιστημίου του Princeton στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με σχετική υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Μετά την επιστροφή στην Ελλάδα εκλέχθηκε Δόκιμος Ερευνητής και αργότερα Επίκουρος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ). Το Δεκέμβριο του 1999 εκλέχθηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσ/νίκης, οπου σήμερα κατέχει, μετά από δύο εξελίξεις, τη θέση του Καθηγητή.
Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από εκατόν σαράντα εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων σε θέματα Σεισμολογίας, Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, με περισσότερες από 1500 αναφορές (h-factor=21). Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 συνέδρια, στα οποία έχει προεδρεύσει σε συνεδρίες και έχει παρουσιάσει προσκεκλημένες ομιλίες, ενώ έχει συντονίσει ή συμμετάσχει σε δεκάδες ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Είναι κριτής σε πολλά διεθνή περιοδικά και ειδικούς τόμους και επιβλέπων καθηγητής σε περισσότερες από 45 διδακτορικές διατριβές και διατριβές ειδίκευσης (Master) (κύριος επιβλέπων σε 9 διδακτ. διατριβές και 6 διατριβές ειδίκευσης).
Έχει λάβει εθνικά και διεθνή βραβεία (βραβείο καλύτερου νέου επιστήμονα Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, καλύτερου καλύτερου κριτή περιοδικών Αμερικάνικης Γεωφυσικής Ένωσης, κλπ.). Έχει διατελέσει μέλος της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής γεωδυναμικής WEGEGER της Διεθνούς Ένωσης Σεισμολογίας και Φυσικής Εσωτερικού της Γης, μέλος της επιτροπής του Ενιαίου Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΣΠ και του ΙΤΣΑΚ, και είναι Γεν.Γραμματέας του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Είναι παντρεμένος με την Ελίνα Αηδονά, επίσης Γεωφυσικό, έχει δύο παιδιά, του αρέσει το σκάκι και προαπαθεί να πάρει το τρίτο πτυχίο του στο Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ.
Ιστοσελίδα Κ. Παπαζάχου
Σήμερα Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 6 το απόγευμα
στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ Αλεξανδρείας 113, περιοχή Μαρτίου, τηλ: 2310 423133 www.ofa.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ