Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 10 ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΠΤΥΧΙΑ

Δεν έχουν όλα τα πανεπιστημιακά πτυχία την ίδια αξία στην αγορά εργασίας. Η επιλογή των σπουδών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές στην εργασιακή αγορά και το εισόδημα.
«Οι περισσότεροι νέοι επιλέγουν με κριτήριο τα ενδιαφέροντά τους κι όχι τι θα τους προσφέρει το πτυχίο» εξηγεί ο Anthony P. Carnevale, διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης και Εργατικού Δυναμικού του Georgetown University.

Το περιοδικό «Forbes» παρουσιάζει τις 10 κατευθύνσεις σπουδών με το μικρότερο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας σε ό,τι αφορά στις προοπτικές, την προσφορά εργασίας και τους μισθούς.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η επιστήμη της ανθρωπολογίας και της αρχαιολογίας με ανεργία κλάδου 10,5% (στις ΗΠΑ) και μέσο μισθό 28 χιλ. δολαρίων ετησίως. Οι περισσότερες σχολές της λίστας προέρχονται από τη λεγόμενη «θεωρητική κατεύθυνση» και τις τέχνες. Στη 2η θέση βρίσκονται οι σπουδές «Φωτογραφίας - Κινηματογράφου - Σκηνοθεσίας» (ανεργία 12,9%) και στην τρίτη η φιλοσοφία και η θεολογία (ανεργία 10,8%).

«Η κοινωνία πλέον ανταμείβει περισσότερο τα μαθηματικά και λιγότερο τις θεωρητικές σπουδές» προσθέτει ο Carnevale. «Η αξία πολλών πτυχίων έχει πέσει από τη δεκαετία του 1980. Κάποτε, το πτυχίο ήταν αρκετό και σε καθιστούσε ικανό υποψήφιο για μια σειρά εργασιών. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξηθεί η εξειδίκευση και οι μισθοί πλέον διαφοροποιούνται αισθητά» εξηγεί περαιτέρω.

Στην ερώτηση αν αξίζει ακόμη να σπουδάσει κανείς, ο Carnevale απαντά κατηγορηματικά «ναι», καθώς οι σπουδές αποφέρουν τουλάχιστον 1,2 εκατ. δολάρια σε μια καριέρα 45 ετών. Στον κλάδο των μηχανικών, τα προσδοκώμενα έσοδα καριέρας ξεπερνούν τα 3 εκατ. δολάρια. «Στα πτυχία ψυχολογίας, εκπαίδευσης και καλών τεχνών όμως δεν μπορείς να περιμένεις πολλά χρήματα» λέει ο Anthony P. Carnevale.

Αναλυτικά η λίστα:

1. Ανθρωπολογία - Αρχαιολογία
2. Φωτογραφία - Κινηματογράφος
3. Καλές Τέχνες
4. Φιλοσοφία - Θρησκειολογία
5. Γλωσσολογία
6. Μουσική
7. Γυμναστική
8. Γραφιστική
9. Ιστορία
10. Λογοτεχνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ