Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ

Σήμερα πραγματοποιείται η 1η συνεδρίαση της α' συνόδου της ιε' περιόδου της προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, "σύνοδος" είναι το κοινοβουλευτικό έτος ενώ "περίοδος" είναι η τετραετής θητεία της Βουλής, ή αλλιώς, το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Αύριο Παρασκευή 29 Ιουνίου, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής (προτεινόμενος από τη ΝΔ είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης) ενώ παραμένει προς επίλυση το θέμα του ζ' αντιπροέδρου, που «προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης» δηλαδή τη "Χρυσή Αυγή".
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, μόνοι τους, δεν επαρκούν για την πλειοψηφία του άρθρου 67 του Συντάγματος (όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή των αντιπροέδρων), εκτός εάν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι.

Η ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης δεν έχει οριστεί ακόμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, «H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού (σ.σ. ο κ. Σαμαράς ορικίστηκε την 20ή Ιουνίου 2012) , η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής».

Εκτιμάται ωστόσο ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει την 4η Ιουλίου για να ολοκληρωθεί την 6η Ιουλίου τα μεσάνυχτα με ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ