Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Ξεκινάει έρευνα για νοθεία στις εκλογές στη Βενεζουέλα

Την αναβολή για 24 ώρες της συγκρότησης σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης λόγω έρευνας για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, με την εναρκτήρια συνεδρίαση να πραγματοποιείται τελικά αύριο, παρά τις σχετικές καταγγελίες.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση «θα οργανωθεί με ειρήνη και ηρεμία και ακολουθώντας όλο το αναγκαίο πρωτόκολλο την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα), δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια σύσκεψης με μέλη της 545μελούς Συνέλευσης.

Χθες, η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Λουίσα Ορτέγα, ανακοίνωσε από την πλευρά της την έναρξη έρευνας για τις υποψίες εκλογικής νοθείας στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της Συντακτικής Συνέλευσης. Αυτό έκανε την αντιπολίτευση να επιμείνει στη διατήρηση των εδρών της στο Κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα ετοιμάζει και νέα διαδήλωση κατά της Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία θεωρεί παράνομη.

Τη νομιμότητα του νομοθετικού σώματος που εξελέγη για να συντάξει νέο Σύνταγμα έθεσε σε αμφισβήτηση και η ίδια η εταιρεία που ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας καταγγέλλοντας νοθεία. «Γνωρίζουμε, χωρίς καμιά αμφιβολία, πως η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση χειραγωγήθηκε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic, Αντόνιο Μουγκίκα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο.

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μουγκίκα διευκρίνισε πως η Smartmatic, η οποία παρέχει τεχνολογία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για εκλογές σ' όλον τον κόσμο, μπόρεσε να εντοπίσει ότι η συμμετοχή που ανακοινώθηκε επισήμως ήταν υπερβολική, λόγω του αυτοματοποιημένου εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας.

«Υπολογίζουμε πως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σ' αυτή που ανακοινώθηκε από τις Αρχές είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφοι», πρόσθεσε.

Μαδούρο: η ψηφοφορία υπήρξε διαφανής

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, που προήλθε από τις εκλογές του 2015 και όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία, δήλωσε σχετικά με αυτές τις εξελίξεις πως «πρόκειται για σεισμό».

«Ανεύθυνη καταγγελία, που βασίζεται σε αβάσιμες εκτιμήσεις σχετικά με στοιχεία που έχει στην κατοχή του αποκλειστικά το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο», τη χαρακτήρισε η πρόεδρός του Τιμπισάι Λουκένα, ενώ ο Μαδούρο θεωρεί ότι η καταγγελία αποτελεί «αντίδραση του διεθνούς εχθρού», καθώς η ψηφοφορία υπήρξε «διαφανής».

«Σας πληροφορώ ότι όρισα δύο δικαστές για να ερευνήσουν τους τέσσερις διευθυντές του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου σχετικά με αυτή τη σκανδαλώδη ενέργεια», δήλωσε η Λουίσα Ορτέγα.

«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός γεγονότος πρωτοφανούς, σοβαρού που συνιστά αδίκημα», τόνισε η γενική εισαγγελέας, η οποία απέρριψε τη Δευτέρα τη Συντακτική Συνέλευση, κάνοντας λόγο για «δικτατορική φιλοδοξία» του Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση μποϊκόταρε την ψηφοφορία, καταγγέλλοντας «απάτη» με στόχο την παραμονή του Μαδούρο στην εξουσία πέραν της λήξης της θητείας του το 2019. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες ότι αρνείται να αναγνωρίσει την Συντακτική Συνέλευση, η οποία «επιδείνωσε σημαντικά την κρίση στη Βενεζουέλα», σύμφωνα με την Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ