Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025

Πώς ξεκολλούν εύκολα οι ετικέτες από τα γυάλινα βαζάκια


Σχεδόν σε κάθε κουζίνα υπάρχει ένα συγκεκριμένο ντουλάπι, συνήθως σε κάποιο χαμηλό ράφι, όπου συγκεντρώνονται τα άδεια γυάλινα βαζάκια από προϊόντα όπως η μαγιονέζα, ο πελτές ή το μέλι που έχει τελειώσει. Αυτά τα βαζάκια δεν καταλήγουν στα σκουπίδια, καθώς έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα σε πολλές καθημερινές ανάγκες.

Χρησιμοποιούνται συχνά για την αποθήκευση σπιτικής σάλτσας ντομάτας, μαρμελάδας από φρέσκα φρούτα ή μιας σος για σαλάτα που περίσσεψε. Πολλοί τα αξιοποιούν ακόμη και για ξηρούς καρπούς, μπαχαρικά ή και μικροαντικείμενα, αφού είναι πρακτικά, ανθεκτικά και εύχρηστα.

Πριν όμως τοποθετηθούν στο ντουλάπι, είναι απαραίτητο να έχουν καθαριστεί καλά. Εκεί εμφανίζεται και το συνηθέστερο πρόβλημα: μένει πάνω τους κόλλα από τις ετικέτες που δεν αφαιρούνται εύκολα, ακόμη και με έντονο τρίψιμο. Ακόμη και μετά από σχολαστικό πλύσιμο, το θέαμα δεν είναι ωραίο καθώς το βαζάκι φαίνεται σαν να είναι βρώμικο.

Η πιο διαδεδομένη λύση είναι το μούλιασμα σε ζεστό νερό με υγρό πιάτων. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις είναι αποτελεσματική, δεν λειτουργεί πάντα, ειδικά όταν η κόλλα είναι εξαιρετικά ισχυρή. Έτσι, αρκετοί καταφεύγουν σε χημικά προϊόντα, τα οποία όμως δεν αποτελούν την ιδανική επιλογή.

Πώς φεύγει η κόλλα από τα γυάλινα βαζάκια

Τι προτείνουμε; Ένας πιο απλός, οικολογικός αλλά ευτυχώς και αποτελεσματικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε λευκό ξίδι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μουλιάσουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ή λίγο βαμβάκι με ξίδι, να το βάλουμε πάνω στην ετικέτα και να το αφήσουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά.


Στη συνέχεια, αφαιρούμε την ετικέτα και πλένουμε το βάζο με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων, τρίβοντας απαλά με το σφουγγάρι. Όταν το ξεπλύνουμε, θα παρατηρήσουμε ότι η κόλλα έχει εξαφανιστεί εντελώς και το βάζο είναι σαν καινούριο.

Με αυτήν τη μέθοδο όχι μόνο καθαρίζουμε τα βαζάκια εύκολα, αλλά τα επαναχρησιμοποιούμε με ασφάλεια, δίνοντάς τους μια δεύτερη ζωή. Έτσι συμβάλλουμε και στη μείωση των απορριμμάτων, αξιοποιώντας κάτι που αλλιώς θα πετούσαμε.


Πηγή: cantina.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ