Κυριακή 4 Μαΐου 2025

Η θανάσιμη συνήθεια που πρέπει να αποφεύγεις όταν ζεσταίνεις Takeaway φαγητό


Μάθε ποιο επικίνδυνο λάθος κάνουμε συχνά όταν ξαναζεσταίνουμε φαγητό από delivery και γιατί το πλαστικό δοχείο μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία μας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν: το πώς ξαναζεσταίνεις το φαγητό σου, μπορεί να κρύβει σοβαρούς κινδύνους. Σύμφωνα με την Shanina Knighton, καθηγήτρια στο Case Western Reserve University, πολλοί καταναλωτές συνηθίζουν να βάζουν το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων ακριβώς όπως το παρέλαβαν – δηλαδή μέσα στο πλαστικό δοχείο του delivery. Αυτό όμως είναι μια συνήθεια που μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία σου.

“Όταν τα πλαστικά θερμαίνονται, διασπώνται και απελευθερώνουν τοξικές χημικές ουσίες στο φαγητό, ειδικά αν το φαγητό είναι ζεστό, λιπαρό ή όξινο,” εξηγεί η Knighton.

Οι ουσίες αυτές περιλαμβάνουν μικροπλαστικά και πιθανόν καρκινογόνες ενώσεις, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής έκθεση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νευρολογικά προβλήματα, όπως άνοια.

Ο κίνδυνος από το ξαναζέσταμα ρυζιού

Δεν είναι όμως μόνο το πλαστικό το πρόβλημα. Όπως εξηγεί η Emily Hovis, καθηγήτρια στο University of Washington School of Public Health, το ρύζι κρύβει επίσης κινδύνους:

“Τα σπόρια του βακτηρίου Bacillus cereus επιβιώνουν στο μαγείρεμα και αν το ρύζι μείνει εκτός ψυγείου, μπορεί να παράγουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται με τη θερμότητα,” λέει χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να διατηρείται σωστά και να ξαναζεσταίνεται σε θερμοκρασία τουλάχιστον 74°C (165°F).

Τι να κάνεις για να προστατευτείς
  • Μην ξαναζεσταίνεις φαγητό σε πλαστικά δοχεία. Προτίμησε γυάλινα ή ανοξείδωτα σκεύη.
  • Φύλαγε σωστά τα υπολείμματα φαγητού. Μην αφήνεις takeaway έξω από το ψυγείο για περισσότερες από 2 ώρες.
  • Ζέστανε το φαγητό ομοιόμορφα, ειδικά στο φούρνο μικροκυμάτων – ιδανικά με κάλυμμα και χαμηλή ένταση για μεγαλύτερη διάρκεια.
Το takeaway είναι απόλαυση – αλλά μόνο όταν καταναλώνεται με ασφάλεια. Μην αφήνεις μικρές συνήθειες να απειλούν τη μακροχρόνια υγεία σου. Κάνοντας μικρές αλλαγές, όπως να χρησιμοποιείς γυάλινα δοχεία ή να φυλάς σωστά το φαγητό, μπορείς να περιορίσεις σημαντικά τους κινδύνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ