Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status FM 107.7 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Βενιέρη και Βιργινία Δημαρέση για το ενδιαφέρον της Chevron να διεξάγει έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε δύο νέες θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης.
«Είχε ήδη ζητήσει να έχει το βόρειο θαλάσσιο οικόπεδο, που είναι νότια της Πελοποννήσου και εφάπτεται πάνω στα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Exxon Mobil με τα Ελληνικά Πετρέλαια. Τώρα κάνει κάτι ακόμα πιο σημαντικό για μένα και για την Ελλάδα. Παίρνει δύο άλλα θαλάσσια οικόπεδα νότια Κρήτης 1 και νότια Κρήτης 2, τα οποία πρώτον εφάπτονται στη γραμμή οριοθέτησης που είχε κανονίσει ο Γιάννης Mανιάτης όταν του έκαναν κριτικές, τώρα το χρησιμοποιούμε εντελώς, αλλά είναι ακριβώς πάνω στη γραμμή οριοθέτησης», εξήγησε.
Μάλιστα ο Νίκος Λυγερός αποκάλυψε πως το 2014 χάθηκαν σχεδόν 7 χρόνια με τις προσφυγές που προκάλεσαν τουλάχιστον 4 αναβολές.
«Είναι μια ωραία απόδειξη για όσους έλεγαν όταν τα βγάλαμε και δεν είχαμε κανέναν που είχε έρθει, έλεγαν ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Στην πραγματικότητα ήταν καθαρά ιδεολογικά που είχαν προκαλέσει μια έλλειψη ενδιαφέροντος. γιατί είχαν σταματήσει τους διαγωνισμούς στο Ιόνιο. Το άλλο σημείο που είναι σημαντικό είναι ότι τα θαλάσσια οικόπεδα αυτά επειδή βρίσκονται σε αυτό το σημείο δεν έχουν ανάγκη να κάνουν νέες περιβαλλοντικές έρευνες, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν αμέσως οι εταιρείες και βέβαια η Chevron -και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί συνήθως χάνουμε πολλούς μήνες μέχρι να γίνει αυτή η διαδικασία- και επειδή για αυτήν την περιοχή είχαμε ήδη δώσει δικαιώματα, αυτό είναι πολύ θετικό», τόνισε.
Η γεωστρατηγική σημασία
« Το άλλο ακόμα πιο θετικό είναι ότι επειδή αντικαθιστούν το θαλάσσιο οικόπεδο 15 και 20 έρχονται να απορρίψουν εντελώς το τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο ήταν φτιαγμένο με δύο σημεία ΑΒ δίπλα από το θαλάσσιο οικόπεδο 15», σχολίασε ο Νίκος Λυγερός σχετικά με την εθνική σημασία της κίνησης Chevron.
«Με τη συμβολή της Αμερικής, η Ελλάδα επανέρχεται στο προσκήνιο σε αυτό το σημείο και δεν είναι πια μόνο το θέμα της μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο που έχει σημασία. Είναι ότι πρακτικά έχουμε μία εταιρεία που είναι κολοσσός, που έρχεται στην περιοχή και λέει ότι αυτή η περιοχή είναι ΑΟΖ της Ελλάδας», είπε.
«Είναι έμμεση πολιτική στήριξη γιατί πολύ απλά άμα δεν υπήρχε δυνατότητα να έχουμε μεγάλο κοίτασμα στην περιοχή δεν θα έρχονταν η Chevron για το χατίρι ούτε της Αμερικής ούτε της Ελλάδας. Αυτές οι εταιρείες πρέπει να βγάλουν ένα μεγάλο τζίρο κατά συνέπεια έρχονται επειδή υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα. To γεγονός όμως ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα και αυτό γίνεται αποδεκτό και από αυτές τις εταιρείες αποτελεί μια ενίσχυση για την γεωπολιτική της Ελλάδας, γιατί λέει ξεκάθαρα ότι δεν θα μπει σε μια διαδικασία του τύπου "ανήκει στην Ελλάδα ή στην Τουρκία και όταν αυτά τα βρείτε". "Εμείς θα μπούμε, έρχεται και λέει, "αυτό είναι στην Ελλάδα" αλλά αυτό κόβει τα πόδια στην Τουρκία», τόνισε. «Στην πραγματικότητα η Τουρκία δεν μπορεί να πει τίποτα γιατί είναι εντελώς χαμένο το παιχνίδι από την αρχή», συμπλήρωσε ο κ. Λυγερός.
Τι θα κερδίσει σε οικονομικό επίπεδο η Ελλάδα
Όπως εξήγησε ο Νίκος Λυγερός, η Chevron παίρνει δύο θαλάσσια οικόπεδα επιπλέον από το πρώτο που είχε πάρει. «Άμα τα βάλουμε αυτά συνολικά δηλαδή Νότια Πελοποννήσου, το Α2 και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα Νότια Κρήτης 1 και Νότια Κρήτης 2 έχουμε ξεπεράσει τα 47 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι είναι μια περιοχή μεγαλύτερη πάνω από δύο φορές της Πελοποννήσου», είπε.
Σχετικά με τα οικονομικά οφέλη, ο στρατηγικός σύμβουλος και καθηγητής σημείωσε πως πρώτα υπάρχει το bonus της υπογραφής, δηλαδή οι ενδιαφερόμενες εταιρίες δίνουν ήδη λεφτά στην Ελλάδα, γιατί νοικιάζουν τον χώρο και αυτό είναι ο λεγόμενος "αέρας". «Η μοιρασιά γίνεται μόνο όταν βρίσκουμε το κοίτασμα. Όσο δεν υπάρχει κανένα κοίτασμα, όλα τα χρήματα τα βάζει μόνο η εταιρεία και ξοδεύει 70 εκατομμύρια και μάλιστα παραπάνω σε αυτή τη ζώνη ανά γεώτρηση», είπε.
Όπως τόνισε η συγκεκριμένη έρευνα αφορά φυσικό αέριο και όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις η Ελλάδα έχει το πάνω χέρι. «Έχει το πάνω χέρι, έχει κυρίαρχη στρατηγική. Όταν γίνεται μια συμφωνία τέτοιου τύπου για την πρώτη συμφωνία είναι μια συμφωνία που πάει από 5 έως 7 χρόνια, ενώ η δεύτερη πάει κατευθείαν 25 με 30 χρόνια», εξήγησε.
«Οι δύο εταιρείες (Exxon Mobile και Chevron) θα φέρουν και άλλες, δεν είναι ότι θα σταματήσει εδώ. Δύο κολοσσοί έρχονται στην περιοχή, οι κολοσσοί δεν έρχονται για να βρουν μικρό κοίτασμα, έρχονται για να βρουν μεγάλο ή γιγαντιαίο», τόνισε
Τι σημασία θα έχει για τη σχέση με την Τουρκία
«Στην γεωπολιτική δεν υπάρχει αγάπη, υπάρχει μόνο σεβασμός άμα έχεις εσύ δικά σου θαλάσσια οικόπεδα, ο άλλος σε σέβεται ακόμα καλύτερα και θα κάνει νέες συμφωνίες για άλλα πράγματα», δήλωσε.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ