Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

SAD: Υπάρχει λόγος που νιώθεις θλιμμένος τον χειμώνα και δεν φταίει απλώς ο καιρός


Πεσμένη διάσημη, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, μεγαλύτερη ανάγκη για ύπνο και συνεχής επιθυμία για γλυκό. Αυτά, είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα της χειμερινής κατάθλιψης, επιστημονικά γνωστής ως «SAD» (εποχιακή συναισθηματική διαταραχή). Και τα άτομα που τη βιώνουν τον χειμώνα, είναι εκατομμύρια.

Τα συμπτώματα της «χειμερινής κατάθλιψης» εμφανίζονται το φθινόπωρο και υποχωρούν την άνοιξη ή το καλοκαίρι. Η αλλαγή της ώρας, όταν η μέρα γίνεται συνεχώς μικρότερη, αποτελεί συνήθως και το έναυσμα για τη SAD.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει πως όταν η θερινή ώρα τελειώνει κάθε φθινόπωρο, η μετατόπιση κατά μία ώρα προς τα πίσω μειώνει την ποσότητα έκθεσης στο φως που λαμβάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι σε έναν 24ωρο κύκλο. Και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η μικρότερη έκθεση στο φως της ημέρας έχει ασκεί σημαντική ψυχολογική επιρροή.

Τι προκαλεί τη «χειμερινή κατάθλιψη»;

Όπως διαβάζουμε στο AP, οι επιστήμονες μαθαίνουν πώς εξειδικευμένα κύτταρα στα μάτια μας μετατρέπουν το μπλε τμήμα του φάσματος του φωτός σε νευρικά σήματα που επηρεάζουν τη διάθεση και την εγρήγορση. Το φως του ήλιου, το οποίο εμπεριέχει το μπλε φως, ενεργοποιεί τα κέντρα εγρήγορσης του εγκεφάλου (όταν τα κύτταρα το απορροφούν) και αυτό μας κάνει να νιώθουμε πιο ξύπνιοι και πιθανώς ακόμα πιο ευτυχισμένοι.

Για να διαπιστώσουν τη σχέση μεταξύ του ηλιακού φωτός και της SAD, πληθώρα ερευνητών έχουν προχωρήσει σε εξειδικευμένες μελέτες. Μία εξ αυτών, η ερευνήτρια Κάθριν Ρόεκλαιν, στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, εξέτασε ανθρώπους με και χωρίς SAD για να δει πώς αντιδρούν τα μάτια τους στο μπλε φως. Κατέληξε στο ότι τα άτομα με SAD ήταν λιγότερο ευαίσθητα στο μπλε φως από τους άλλους, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, κάτι που υποδηλώνει μια αιτία για την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο ρόλος της φωτοθεραπείας

Σύμφωνα με τον Δρ. Πολ Ντεσάν, πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν SAD, στρέφονται στη φωτοθεραπεία. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δοκιμάσεις είναι το φως», τονίζει ο ίδιος, και συνεχίζει: «Όταν εκθέτουμε τους ασθενείς σε έντονο φως για μισή ώρα περίπου κάθε πρωί, η πλειονότητα τους παρουσιάζει δραματική βελτίωση. Δεν χρειαζόμαστε καν φάρμακα».

Η θεραπεία περιλαμβάνει συσκευές που εκπέμπουν φως περίπου 20 φορές πιο φωτεινό από το κανονικό φως που υπάρχει σε έναν εσωτερικό χώρο. Η έκθεση 30 λεπτών σε ένα τέτοιο φως κάθε πρωί μπορεί να είναι ωφέλιμη για τον γενικότερο πληθυσμό και όχι μόνο όσους πάσχουν από SAD.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ