Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Αυτό το απλό τεστ ισορροπίας μπορεί να αποκαλύψει τη βιολογική σου ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα


Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η ισορροπία στο ένα πόδι θα μπορούσε να αποκαλύψει πόσο έχουν γεράσει οι μηχανισμοί του σώματός σου

Το να ισορροπήσεις στο ένα πόδι φαίνεται αρκετά απλή σαν άσκηση, σωστά; Ωστόσο, φαίνεται ότι το παραμικρό κούνημα ή το ενδεχόμενο να χάσεις την ισορροπία σου, μπορεί να δείχνει ότι το σώμα σου γερνά πιο γρήγορα από όσο νομίζεις.

Ερευνητές από τη Mayo Clinic στη Μινεσότα των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η διάρκεια που μπορείς να ισορροπήσεις σε ένα πόδι ίσως υποδεικνύει την ταχύτητα με την οποία το νευρομυϊκό σου αισθητικό σύστημα γερνά, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία.

Αυτό το σύστημα είναι ένα σύνολο νεύρων που συνδέουν τους μυς μας με τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, επιτρέποντας στους μυς να κινούνται όταν χρειάζεται. Η εξασθένιση αυτού του συστήματος είναι χαρακτηριστική της γήρανσης και μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερες κινήσεις και αντιδράσεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS, αξιολόγησε την ικανότητα 40 συμμετεχόντων ηλικίας 50 έως 80 ετών να ισορροπήσουν στο ένα πόδι. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν παρόμοιο ύψος, βάρος και επίπεδα δραστηριότητας – το μόνο που τους διαφοροποιούσε ήταν η ηλικία τους.

Κάθε άτομο κλήθηκε να ισορροπήσει για 30 δευτερόλεπτα τέσσερις φορές: δύο προσπάθειες ανά πόδι, πρώτα με τα μάτια κλειστά και μετά ανοιχτά. Για να εξετάσουν πώς επηρεάζει η ηλικία την ισορροπία, οι ερευνητές κατέγραψαν πόσα δευτερόλεπτα κατάφεραν να ισορροπήσουν κάθε φορά στο διάστημα των 30 δευτερολέπτων.

Η ομάδα βρήκε ότι, για κάθε πρόσθετη δεκαετία ηλικίας, οι ταλαντώσεις αυξάνονταν κατά 6,3% όταν τα μάτια ήταν ανοιχτά και κατά 10,5% όταν ήταν κλειστά. Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι ο χρόνος ισορροπίας μειωνόταν κατά 2,2 δευτερόλεπτα ανά δεκαετία στο μη κυρίαρχο πόδι και κατά 1,7 δευτερόλεπτα στο κυρίαρχο πόδι.

Αυτό υποδεικνύει ότι η διάρκεια της ισορροπίας σε ένα πόδι είναι έγκυρο μέτρο της γήρανσης και για τους ηλικιωμένους μπορεί να προειδοποιεί για τον κίνδυνο πτώσεων.

Η ισορροπία για 30 δευτερόλεπτα δεν απαιτεί πολλή μυϊκή δύναμη, αλλά απαιτεί επαρκή νευρομυϊκό έλεγχο. Με την αύξηση της ηλικίας, όμως, και τα δύο μειώνονται, προκαλώντας μεγαλύτερες ταλαντώσεις και μικρότερο χρόνο ισορροπίας.

Και τι μπορείτε να κάνεις γι' αυτό; Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασκήσεις ισορροπίας και η αερόβια δραστηριότητα, όπως το κολύμπι, το τρέξιμο ή η ποδηλασία, μπορούν να αποτρέψουν αυτή τη σχετιζόμενη με την ηλικία εξασθένιση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ