Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Το χωριό του Πηλίου, όπου γυρίστηκε η «Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» με Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ


Κάθε χρόνο, την 28η Οκτωβρίου, προβάλλεται στην ελληνική τηλεόραση, η ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», με τους Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρη Παπαμιχαήλ και Παντελή Ζερβό. Μία από τις αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που αναφέρονται στο έπος του ’40, γι’ αυτό και προβάλλονται ξανά και ξανά στην εθνική επέτειο. Κι εδώ, που τα λέμε, δεν βαριόμαστε και να βλέπουμε.

Γιατί πέρα από την ίδια την ταινία, είναι και το μέρος που γυρίστηκε, το οποίο μας δημιουργεί αυτή την αίσθηση της παλιάς εποχής στην ελληνική επαρχία. Και το χωριό, όπου λειτούργησε ως φυσικό σκηνικό για τη «Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» δεν είναι άλλο, από την όμορφη Μακρινίτσα στο Πήλιο.


Η αλήθεια, είναι πως αν μας ζητούσαν να περιγράψουμε τη Μακρινίτσα σίγουρα θα αναφερόμασταν στη θέα που προσφέρει προς το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, αλλά και σε αυτή την πηλιορείτικη γραφικότητα και παράδοση που συναντάς από άκρη σε άκρη του χωριού.


Η Μακρινίτσα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επιλογές των επισκεπτών της περιοχής, και συναντάται στο δυτικό τμήμα του Πηλίου, μετά την Πορταριά και σε απόσταση περίπου 11 χλμ. από τον Βόλο. Με βασικό ατού της το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πρωτεύουσα του νομού, η Μακρινίτσα προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία, τόσο κοντά, όσο και μακριά από την πόλη.


Βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα παραδοσιακά, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής κτίρια, με τα λιθόστρωτα καλντερίμια, και η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, με την κρήνη που τρέχει γάργαρο νερό και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.


Κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι λειτουργεί παραδοσιακό καφενείο, ενώ το χωριό διαθέτει και γραφικές ταβέρνες.


Στα όσα αξίζει να δει κανείς στο χωριό το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη του 1844, το οποίο χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού το 1985.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ