Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Παρουσίαση νέων ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο Τερπνής στη Νιγρίτα


Η διεθνής ομάδα ερευνητών και φοιτητών από την Ελλάδα και ο Δήμος Βισαλτίας θα προχωρήσουν σήμερα Δευτέρα (7.10) στην παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων του προγράμματος αρχαιολογικής έρευνας στην αρχαία πόλη της Τερπνής (θέση Παλαιόκαστρο).

Η έρευνα διεξάγεται σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών με την Γαλλική Σχολή Αθηνών, με την υποστήριξη του Δήμου Βισαλτίας. Πρόκειται για πενταετές πρόγραμμα (2022-2026), εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού.



«Φέτος, στόχος των ανασκαφών ήταν να αποκαλυφθεί η δεύτερη βασιλική εκκλησία του 6ου αιώνος, που παρουσιάζει εξαιρετικά χαρακτηριστικά σε διακοσμητικά δαπέδων, ψηφιδωτά και πλακοστρώσεις, πολύ καλά διατηρημένα», είπε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Δημητρία Μαλαμίδου στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ. «Έχουμε ακριβή χρονολόγηση και για τον οικοδομικό ιστό της πόλεως, καθώς και σπαράγματα επιγραφών που θα δώσουν περισσότερα στοιχεία, σχετικά με την αυτοκρατορική λατρεία κατά την ρωμαϊκή περίοδο. Αν και δεν είναι γνωστή ακόμη η πόλη που έχουν βρεθεί οι δυο εκκλησίες, αυτό από μόνο του δείχνει ότι επρόκειτο για σημαντικό αστικό κέντρο από την αρχαιότητα έως και την ρωμαϊκή περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η παρουσίαση του προγράμματος αρχαιολογικής έρευνας στην Τερπνή, θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου «Αθανάσιος Κασιακόγιας».


Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ