Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Σχολή για υποψήφιους συζύγους δημιουργεί η Εκκλησία της Ελλάδος - Οι προτάσεις του μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεου


Ανησυχώντας για τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του θεσμού της παραδοσιακής οικογένειας, η Εκκλησία της Ελλάδος αναζητά νέους τρόπους στήριξης και ενίσχυσης του γάμου, ειδικά τώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά κοινωνικών και πολιτιστικών προκλήσεων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της τελευταίας Συνόδου της Ιεραρχίας, που διεξήχθη την Πέμπτη, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που συναντούν σήμερα τα ζευγάρια και προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για τη στήριξη των μελλονύμφων και των οικογενειών.

Εκπαίδευση πριν τον γάμο

Μία από τις κεντρικές ιδέες που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου είναι η ίδρυση σχολών για υποψήφιους γαμπρούς και νύφες, όπου τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να παντρευτούν θα μπορούν να παρακολουθούν ειδικά μαθήματα προετοιμασίας για τον γάμο και τη συζυγική ζωή. Σύμφωνα με τον μητροπολίτη κ. Φιλόθεο, η παραδοσιακή οικογένεια έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα από τις αλλαγές στην κοινωνική πραγματικότητα, με τον ατομοκεντρικό τρόπο ζωής να οδηγεί όλο και περισσότερα ζευγάρια στον χωρισμό και στο διαζύγιο. Η επαναφορά των μελλονύμφων στα «θρανία» έχει ως στόχο να τους εξοπλίσει με γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της έγγαμης ζωής και να ενισχύσουν τη συζυγική τους σχέση.

Τα μαθήματα αυτά δεν θα περιορίζονται μόνο σε θρησκευτικά ζητήματα ή στην προετοιμασία για την τέλεση του γάμου. Θα καλύπτουν ευρύτερα ζητήματα, όπως η επικοινωνία μεταξύ των συζύγων, η διαχείριση συγκρούσεων, η ανάπτυξη κοινών στόχων και η αναγνώριση των ευθυνών και των δικαιωμάτων μέσα στην οικογένεια. Επιπλέον, θα παρέχεται καθοδήγηση για την απόκτηση γονεϊκών δεξιοτήτων, καθώς η γονεϊκότητα συνιστά έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους που καλούνται να αναλάβουν οι νέοι γονείς.

Δημιουργία κεντρικού ταμείου και νέες δομές στήριξης για τις οικογένειες

Παράλληλα με τα προγράμματα εκπαίδευσης για μελλονύμφους, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις για την ευρύτερη στήριξη της οικογένειας. Μεταξύ αυτών, τη δημιουργία ενός κεντρικού ταμείου με στόχο την ενίσχυση των κυήσεων, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη των οικογενειών που επιλέγουν να αποκτήσουν παιδιά, προσφέροντάς τους οικονομική βοήθεια σε μια περίοδο που η υπογεννητικότητα αποτελεί μείζον πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία.

Επιπλέον, προτείνεται η επέκταση των υφιστάμενων Σχολών Γονέων που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτές οι σχολές θα παρέχουν στους γονείς όχι μόνο θεωρητική εκπαίδευση, αλλά και πρακτικές γνώσεις και βιωματική εμπειρία μέσω της δημιουργίας Βιωματικών Ομάδων Γονέων. Μέσα από αυτές τις ομάδες, οι γονείς θα μπορούν να ανταλλάσσουν εμπειρίες και να μοιράζονται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση της κοινότητας και της αλληλοϋποστήριξης.

Κατασκηνωτικά τριήμερα για οικογένειες

Μία καινοτόμα πρόταση, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», είναι η διοργάνωση κατασκηνωτικών τριημέρων για οικογένειες. Αυτές οι εκδηλώσεις θα αποτελούν ευκαιρία για τις οικογένειες να απομακρυνθούν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο μεταξύ τους, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που θα προάγουν την επικοινωνία, τη συνεργασία και την ενδυνάμωση των οικογενειακών δεσμών. Τα κατασκηνωτικά τριήμερα θα συνδυάζουν την ψυχαγωγία με τη μάθηση, δίνοντας την ευκαιρία στις οικογένειες να εξελίξουν τις σχέσεις τους σε ένα υγιές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Στήριξη της ψυχικής υγείας

Μία ακόμη σημαντική πρόταση αφορά την ανάγκη για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες στη σύγχρονη κοινωνία. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι η Εκκλησία πρέπει να προχωρήσει σε μια συστηματική καταγραφή των προβλημάτων αυτών, προκειμένου να αναπτυχθούν κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης. Παράλληλα, προτείνει την κατάρτιση των κληρικών και των εκκλησιαστικών στελεχών ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν αποτελεσματική υποστήριξη στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που θίχτηκαν είναι η ανάγκη στήριξης της ψυχικής υγείας των οικογενειών. Ο κ. Φιλόθεος προτείνει τη δημιουργία σταθμών υποστήριξης της ψυχικής υγείας, οι οποίοι θα προσφέρουν εξειδικευμένη βοήθεια σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά ή κοινωνικά προβλήματα, όπως εξαρτήσεις από ουσίες, τυχερά παιχνίδια ή το διαδίκτυο. Αυτή η πρωτοβουλία θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη της διάλυσης των οικογενειών, παρέχοντας τα απαραίτητα εργαλεία για την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Προστασία του θεσμού της οικογένειας από την αποδόμηση

Στη συνέχεια της συζήτησης, ο μητροπολίτης Θεόφιλος επεσήμανε ότι οι θεσμοί της Εκκλησίας και της παραδοσιακής οικογένειας έχουν γίνει στόχος αρνητικής κριτικής στη σύγχρονη κοινωνία, κυρίως λόγω της προβολής αρνητικών φαινομένων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Όπως ανέφερε, αυτή η προβολή συχνά παραμορφώνει την πραγματικότητα, παρουσιάζοντας την παραδοσιακή οικογένεια ως θεσμό που «γεννά» προβλήματα, χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Ο ίδιος τόνισε ότι η λειτουργική οικογένεια έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι συμβάλλει καθοριστικά στη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των παιδιών και των γονέων, παρέχοντας ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον.

Συμβουλευτική και για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας

Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας τέθηκε από τον μητροπολίτη Δράμας, Δωρόθεο, ο οποίος πρότεινε την αναβάθμιση των υφιστάμενων Γραφείων Γάμων των Ιερών Μητροπόλεων σε Γραφεία Συμβουλευτικής. Η νέα αυτή προσέγγιση έχει ως στόχο να λειτουργήσει προληπτικά, παρέχοντας συμβουλές και καθοδήγηση στα ζευγάρια και τις οικογένειες προτού εκδηλωθούν φαινόμενα βίας. Ο ρόλος της Εκκλησίας εδώ, θα είναι να προσφέρει ένα πλαίσιο στήριξης που θα αποτρέπει την εμφάνιση κρίσεων και θα βοηθά τα ζευγάρια να διαχειριστούν τις συγκρούσεις τους με υγιή τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ