Αν και τα δακτυλικά αποτυπώματα βοηθούν εξαιρετικά τις αρχές για τον εντοπισμό διάφορων καταζητούμενων, βιολογικά οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι για το τι είναι τα δακτυλικά αποτυπώματά μας.
Όμως, καθώς δοκιμάζουν διαφορετικές υποθέσεις, πλησιάζουν την απάντηση και μαθαίνουν μερικά πολύ ωραία πράγματα γι’ αυτά κατά την διάρκεια της διαδικασίας, σύμφωνα με το mentalfloss.com.
Σε τι μας βοηθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα
Σε μια μελέτη του 2009, λοιπόν, ερευνητές από το Ecole Normale Superieure στο Παρίσι δημιούργησαν δύο βιομιμητικούς αισθητήρες αφής, οι οποίοι μιμούνται την ανθρώπινη ικανότητα να αγγίζουν και να αντιλαμβάνονται την υφή. Ο ένας είχε αυλακώσεις όπως εκείνες στα δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ ο άλλος ήταν επίπεδος σαν λείο δέρμα.
Όταν, λοιπόν, αυτά τα ψεύτικα δάχτυλα κινούνταν σε επιφάνειες με τραχιά υφή, οι αισθητήρες με τα δακτυλικά αποτυπώματα παρήγαγαν δονήσεις έως και 100 φορές ισχυρότερες από τους άλλους χωρίς. Αυτοί οι ερευνητές, λοιπόν, πιστεύουν ότι η αποστολή των δακτυλικών μας αποτυπωμάτων μπορεί να είναι η ενίσχυση ορισμένων πληροφοριών αφής, έτσι ώστε να τις επεξεργάζεται ευκολότερα το νευρικό σύστημα.
Από την άλλη, τόσο οι άνθρωποι, όσο οι πίθηκοι, οι μαϊμούδες και τα κοάλα όλοι έχουν δακτυλικά αποτυπώματα. Ο σχεδιασμός των δακτυλικών αποτυπωμάτων και η παρουσία τους σε όλα αυτά τα ζώα, οδήγησαν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι πρόκειται για κάτι που βοηθάει στη βελτίωση της λαβής, ενώ αναρριχούνται σε δέντρα και χειρίζονται αντικείμενα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά πειραματικά στοιχεία για αυτό.
Ο Δρ. Roland Ennos και ο μαθητής του Peter Warman, αναφέρει το mentalfloss.com, έχουν και κάποιες άλλες εύλογες εξηγήσεις για την ύπαρξη των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ανάμεσα στις οποίες ότι επιτρέπουν στο δέρμα μας να συμμορφώνεται και να παραμορφώνεται ευκολότερα σε αντικείμενα που αγγίζουμε ή κρατάμε, ότι αυξάνουν την τριβή σε τραχιές επιφάνειες σε σύγκριση με το επίπεδο δέρμα, ή, τέλος, ότι διευκολύνουν την απορροή νερού όπως συμβαίνει για παράδειγμα και με τα λάστιχα των αυτοκινήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ