Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ο κυκλώνας Μίλτον θα αλλάξει για πάντα την ακτογραμμή της Φλόριντα – «Όποιος μείνει θα πνιγεί»


Ο κυκλώνας Μίλτον αναμένεται να είναι τόσο σφοδρός που θα καλύψει σχεδόν κάθε παραλία στη δυτική ακτή της Φλόριντα και θα αλλάξει για πάντα την ακτογραμμή της «Ηλιόλουστης Πολιτείας», σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών. Μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα στη Φλόριντα, ο ομογενής, Ηλίας Μώρος, είπε ότι ήδη έχουν εκκενωθεί τα παράλια, με την Αστυνομία να προειδοποιεί «από πόρτα σε πόρτα ότι όποιος μείνει θα πνιγεί σίγουρα», ενώ συνδράμουν στην απομάκρυνση 5.000 στρατιώτες.

Τουλάχιστον το 95% των παραλιών της δυτικής ακτής της Φλόριντα προβλέπεται να πλημμυρίσουν ή να καλύπτονται συνεχώς από θαλασσινό νερό, όταν ο κυκλώνας, που εκτιμάται ότι θα είναι ένας από τους ισχυρότερους όλων των εποχών, θα φτάσει στην ξηρά την Τετάρτη, ενώ πολλές περιοχές προσπαθούν να επανέλθουν από το πέρασμα του τυφώνα, «Helene» σύμφωνα με την Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (US Geological Survey).

«Αυτή είναι η πιο σοβαρή μορφή αλλαγής στην παράκτια ζώνη», προειδοποίησε η ομοσπονδιακή υπηρεσία, τονίζοντας ότι τα «κύματα και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που θα προκαλέσει ο Μίλτον» θα μπορούσαν να επιφέρουν «διάβρωση και κατακλυσμό» στο 100% των παραλιών της πολιτείας.


«Η σημασία της πρόβλεψης αυτής της αλλαγής στην παράκτια ζώνη για τις επιπτώσεις του Μίλτον στη δυτική ακτή της Φλόριντα δεν γίνεται να υπερτονιστεί», ανέφερε η επιστήμονας της USGS, Κάρα Ντόραν.

Η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη διότι «οι κοινότητες είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις αυτού του τυφώνα λόγω της διάβρωσης που προκλήθηκε πρόσφατα από την “Helene”», υπογράμμισε η Ντόραν.

Δορυφορικές εικόνες από τη NOAA (Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία) μετά τον τυφώνα «Helene» έδειξαν ότι η δυτική ακτή της Φλόριντα είχε ήδη υποστεί «μερική ή πλήρη διάβρωση των αμμόλοφων», κάτι που σημαίνει ότι οι προστατευτικές ζώνες άμμου, που συνήθως βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής, δεν υπάρχουν πλέον σε πολλά σημεία, σημείωσε η ειδικός.



Σύμφωνα με την nypost οι ειδικοί της USGS προβλέπουν ένα «σοβαρό» επίπεδο αλλαγής της ακτογραμμής, που πιθανώς θα προκαλέσει πλημμύρες πίσω από τους αμμόλοφους και θα θέσει σε κίνδυνο παράκτιες κοινότητες.

Αν και η πρόβλεψη της USGS είναι το «χειρότερο σενάριο», από την πλευρά του και το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων έχει επίσης προειδοποιήσει ότι ο Μίλτον ενδέχεται να φέρει απειλητική για τη ζωή άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ανέμους επιπέδου κυκλώνα και έντονη βροχόπτωση, ειδικά στην περιοχή του Κόλπου της Τάμπα.


Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε την Τετάρτη, το κέντρο σημείωσε ότι ο Μίλτον είναι κλίμακας «Καταστροφικής Κατηγορίας 5» και αναμένεται να φτάσει στην ξηρά αργά το βράδυ.

Η καταιγίδα βρισκόταν 300 μίλια νοτιοδυτικά της Τάμπα νωρίς την Τετάρτη, με σταθερούς ανέμους που έφταναν τα 160 μίλια την ώρα, σύμφωνα με το κέντρο.

Ο τυφώνας Μίλτον προστίθεται σε μια μακρά λίστα καταστροφικών καταιγίδων που έχουν αλλάξει την ακτογραμμή της Φλόριντα, όπως ο τυφώνας Ίαν, ο τυφώνας Ίρμα, ο τυφώνας Μάθιου και ο τυφώνας Μάικλ, σύμφωνα με την USGS.

Πανικός στη Φλόριντα

Σε συναγερμό βρίσκεται η Φλόριντα των ΗΠΑ για την έλευση του κυκλώνα Μίλτον, ενδεχομένως του πιο καταστροφικού που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή. Ο Μίλτον ενδέχεται να είναι «η χειρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει τη Φλόριντα εδώ και έναν αιώνα», προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο σύσκεψης στον Λευκό Οίκο για τις προετοιμασίες με σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ομογενής που ήδη εγκατέλειψε τη Φλόριντα κι ένας που περιμένει εντολή εκκένωσης μίλησαν στην ΕΡΤ γι’ αυτό που «συμβαίνει πρώτη φορά», καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το πλήγμα από τον τυφώνα Μίλτον.


Ο πρώην σερίφης στη Φλόριντα, Γιώργος Στεφανάκης, σφράγισε το σπίτι του στο ελληνικό χωριό στο Πορτ Σπρινγκς, απέναντι από την Τάμπα και μεταφέρθηκε 3 ώρες μακριά, στο Ορλάντο. Όμως ο γιος του παραμένει στη Φλόριντα, που δοκιμάστηκε πριν από δύο εβδομάδες από τον τυφώνα Helene.

«Στρώματα, καρέκλες, όλα είναι απ’ έξω. Η πλημμύρα που είχαμε ήταν πολύ σοβαρή και τώρα περιμένουμε και πιο σοβαρό θέμα. O γιος μου θα φύγει το πρωί και ακόμη δεν έχει αρχίσει τίποτα, μόνο λίγος αέρας», είπε ο ομογενής.


Σημειώνεται πως, καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν στις παράκτιες περιοχές της Φλόριντα έχουν λάβει εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, στους αυτοκινητόδρομους έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές, ενώ έχουν τελειώσει τα καύσιμα σε κάποια πρατήρια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπό την απειλή τυφώνα βρίσκονται 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, με τροπική καταιγίδα απειλούνται 8,7 εκατομμύρια και 5,5 εκατομμύρια εκτιμάτι ότι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Ο κυκλώνας, κατηγορίας 5 στην κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, συνοδεύεται από ανέμους που μπορεί να φτάσουν ως και τα 270 χιλιόμετρα την ώρα και αναμένεται να πλήξει τη μητροπολιτική περιοχή της Τάμπα, όπου ζουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι η διαδρομή που θα ακολουθήσει ο Μίλτον μπορεί να αλλάξει.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ