Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

«Κατά λάθος μουσικός» – Πώς η Χημεία έχασε, αλλά η Μουσική κέρδισε τον Μίμη Πλέσσα


Ο Μίμης Πλέσσας πέθανε σήμερα, σε ηλικία κοντά 100 ετών, αφήνοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο πιο φτωχό καθώς υπήρξε μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της ελληνικής μουσικής, χαρίζοντας στην Ελλάδα ορισμένες από τις πιο αγαπημένες συνθέσεις της. Όμως, πέρα από τη μουσική του ιδιοφυΐα, υπήρξε και ένας εξαιρετικά καταρτισμένος επιστήμονας. Λίγοι γνωρίζουν ότι το πάθος του για τη χημεία ήταν εξίσου έντονο με εκείνο για τη μουσική, οδηγώντας τον σε μια εξαιρετική ακαδημαϊκή πορεία προτού πάρει την απόφαση να στραφεί ολοκληρωτικά στις νότες.

Τα πρώτα βήματα στη χημεία

Ο Δημήτριος (Μίμης) Πλέσσας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα και από μικρός έδειξε εξαιρετικές επιδόσεις τόσο στη μουσική όσο και στα θετικά μαθήματα. Αφού ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στο Λεόντειο Λύκειο, ανακοίνωσε στη μητέρα του ότι ήθελε να γίνει… μουσικός. Η αντίδρασή της ήταν χαρακτηριστική: «Γούρλωσε τα μάτια της και μου είπε “ευχή και κατάρα να μη γίνεις ποτέ μουσικάντης!”» είχε διηγηθεί αργότερα ο ίδιος. Έτσι, αποφάσισε να ακολουθήσει το επιστημονικό μονοπάτι, αν και η μουσική παρέμενε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφοιτώντας με «λίαν καλώς» και «άριστα», παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Παράλληλα με τις σπουδές του, έπαιζε μουσική τα βράδια για να συντηρήσει την οικογένειά του, η οποία είχε καταστραφεί οικονομικά κατά την περίοδο της Κατοχής. Τα χέρια του μάτωναν από τις πολλές ώρες στο πιάνο, όμως ο ίδιος δεν εγκατέλειψε ποτέ το πάθος του για τη μουσική.

Η υποτροφία που άλλαξε τα πάντα

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Μίμης Πλέσσας κέρδισε υποτροφία για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. Ωστόσο, η στροφή στη μουσική ήρθε όταν συμμετείχε τυχαία σε έναν διαγωνισμό μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Ντουλούθ και κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Η αντίδρασή του ήταν χαρακτηριστική: «Μα είμαι χημικός, όχι μουσικός», είχε πει στον πρύτανη, ο οποίος ενθουσιασμένος από το ταλέντο του, τον παρότρυνε να συνεχίσει στη μουσική και με τη βοήθειά του, εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στη Βιολογική Χημεία.

Παρ’ όλες τις ακαδημαϊκές διακρίσεις, η καρδιά του Πλέσσα δεν μπορούσε να απομακρυνθεί από τη μουσική. Η ενασχόλησή του με τη σύνθεση είχε ήδη αρχίσει, και το 1952 έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. Παρά τις πιέσεις να ακολουθήσει την επιστημονική του καριέρα, το ταλέντο του στη μουσική τον οδήγησε πίσω στην Ελλάδα, όπου αποφάσισε να αφοσιωθεί πλήρως στη σύνθεση.

Η μοίρα δεν επέτρεψε να μείνει το ταλέντο του ανεκμετάλλευτο

Ο Μίμης Πλέσσας θα μπορούσε να είχε γίνει απλώς ένας εξαιρετικός επιστήμονας. Ωστόσο μία σειρά συμπτώσεων και συγκυριών οδήγησαν στο να αναδειχθεί το ταλέντο του, παρά τη διαφορετική πορεία που είχε ξεκινήσει να χαράσσει. Ο Μίμης Πλέσσας, πέθανε σήμερα σε ηλικία 100 ετών, όντας ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της ελληνικής μουσικής, με καριέρα που περιλάμβανε 57 δίσκους, μουσική για 104 ταινίες και 70 σειρές, καθώς και συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες. «Κατά λάθος όμως», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ