Ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ήταν Ιταλός ούτε καθολικός εξαρχής, αλλά Σεφαραδίτης Εβραίος πιθανότατα από την Ισπανία, ο οποίος έκρυψε την καταγωγή του, για να αποφύγει τις διώξεις, όπως αποκάλυψε νέα γενετική μελέτη. Η λέξη Σεφαραδίτες προέρχεται από το Sefarad, ή Ισπανία, στα εβραϊκά.
Μια έρευνα δεκαετιών για το ιστορικό του διάσημου αμφιλεγόμενου εξερευνητή, η οποία διεξήχθη από ισπανούς επιστήμονες, είχε ως στόχο να ρίξει φως στη μακρά συζήτηση σχετικά με το πού γεννήθηκε στην πραγματικότητα ο παγκόσμιος περιηγητής του 15ου αιώνα, σύμφωνα με το BBC.
Σύμφωνα με τις παραδοσιακές θεωρίες, ο Κολόμβος -ο οποίος ταξίδευε για την Ισπανία όταν διέσχισε τον Ατλαντικό το 1492, προκαλώντας το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για την Αμερική- γεννήθηκε το 1451 στη Γένοβα, μια ανεξάρτητη δημοκρατία στη βορειοδυτική ακτή της Ιταλίας.
Αλλά πολλοί ιστορικοί το αμφισβήτησαν αυτό. Και τα νέα στοιχεία DNA που αντλήθηκαν από μερικά από τα οστά της σορού του Κολόμβου στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης στην Ισπανία φαίνεται να αποδεικνύουν ότι έχουν δίκιο.
«Έχουμε DNA από τον Χριστόφορο Κολόμβο, μερικό αλλά επαρκές», δήλωσε ο ιατροδικαστής και επικεφαλής της έρευνας, Μιγκέλ Λορέντε, σε ντοκιμαντέρ με τίτλο “Columbus DNA: Η πραγματική προέλευση”, το οποίο προβλήθηκε στην Ισπανία το περασμένο Σάββατο.
«Έχουμε DNA από τον Ερνάντο Κολόν, τον γιο του. Και τόσο στο χρωμόσωμα Υ [αρσενικό] όσο και στο μιτοχονδριακό DNA [από τη μητέρα] του Ερνάντο υπάρχουν χαρακτηριστικά συμβατά με την εβραϊκή καταγωγή», δήλωσε ο Λορέντε. Αν και οι ερευνητές δεν ήταν σίγουροι για το πού γεννήθηκε στην πραγματικότητα ο Κολόμβος, πιστεύουν ότι πιθανότατα ήταν στη Δυτική Ευρώπη, ενδεχομένως στην ισπανική πόλη Βαλένθια.
Πιστεύουν ότι ο Κολόμβος είτε απέκρυψε την εβραϊκή του ταυτότητα είτε προσηλυτίστηκε στον καθολικισμό για να αποφύγει τις θρησκευτικές διώξεις. Τα ευρήματα βασίζονται σε έρευνες σχεδόν 22 ετών που ξεκίνησαν το 2003, όταν ο Λορέντε, καθηγητής ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, και ο ιστορικός Μαρσιάλ Κάστρο εκταφίασαν μερικά λείψανα του Κολόμβου από τον καθεδρικό ναό.
Αντικρουόμενες θεωρίες
Για αιώνες, οι χώρες είχαν διαφωνήσει σχετικά με την καταγωγή του, με δεκάδες αντικρουόμενες θεωρίες που υποστήριζαν ότι γεννήθηκε στην Πολωνία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία ή ακόμα και τη Σκανδιναβία. Αλλά αυτές οι ιδέες -συμπεριλαμβανομένης της καινοφανούς σκέψης για έναν Βίκινγκ Κολόμβο- φαίνεται ότι ήταν λανθασμένες. Τα αποτελέσματα που βασίζονται στο DNA είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστα, όπως δήλωσε ο Λορέντε.
Τα αποτελέσματα συμφωνούν και με τα ιστορικά αρχεία της εποχής, τα οποία έδειξαν ότι περίπου 300.000 Εβραίοι ζούσαν στην Ισπανία πριν οι καθολικοί μονάρχες Ισαβέλλα και Φερδινάνδος διατάξουν τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους είτε να ασπαστούν τον καθολικισμό είτε να φύγουν. Πολλοί έφυγαν, εγκαταστάθηκαν σε μεγάλες περιοχές του κόσμου, αντί να εγκαταλείψουν τη θρησκεία τους.
Η φήμη του Κολόμβου προέρχεται από τις τέσσερις αποστολές του στην αμερικανική ήπειρο. Τα ταξίδια του, που υποστηρίχθηκαν από ισπανούς μονάρχες, αναζητούσαν μια νέα διαδρομή προς την Ασία.
Αντ’ αυτού όμως προσέκρουσε στα νησιά της Καραϊβικής, πυροδοτώντας μια νέα εποχή εξερεύνησης που οδήγησε στον εποικισμό και την κατάκτηση του Νέου Κόσμου – καθώς και στον θάνατο εκατομμυρίων ιθαγενών που χάθηκαν εξαιτίας των ευρωπαϊκών ασθενειών και των πολέμων με τους ευρωπαίους εισβολείς.
Ο Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506, αλλά επιθυμούσε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα, το οποίο μοιράζονται σήμερα η Δομινικανή Δημοκρατία και η Αϊτή. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, ενώ στη συνέχεια τουλάχιστον κάποια από αυτά μεταφέρθηκαν στην Κούβα το 1795 και στη συνέχεια στη Σεβίλλη το 1898, σύμφωνα με τη nypost.
Εκτός από τα ερωτήματα σχετικά με την καταγωγή του, η κληρονομιά του Κολόμβου έχει κατακλυστεί από διαμάχες – κυρίως λόγω της βάρβαρης μεταχείρισής του προς τους ιθαγενείς που ζούσαν στην αμερικανική ήπειρο πριν από την άφιξή του.
Οι άνδρες του έκοβαν τα χέρια ιθαγενών στην Αϊτή και τη Δομινικανή Δημοκρατία, αν δεν έδιναν χρυσάφι κάθε τρεις μήνες, όπως σημειώνει η Washington Post. Τα πληρώματά του έκοβαν, επίσης, τα πόδια παιδιών ιθαγενών που προσπαθούσαν να το σκάσουν και συμμετείχε στη σεξουαλική εμπορία κοριτσιών ηλικίας 9 και 10 ετών. Αυτές οι νέες προοπτικές έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τον εξερευνητή και έχουν οδηγήσει πολλούς στο να ζητούν η γιορτή του -που γιορτάζεται τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου- να μετονομαστεί σε «Ημέρα των Ιθαγενών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ