Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Με υψηλές θερμοκρασίες και χωρίς βροχές το επόμενο δίμηνο - Τι δείχνουν τα δεδομένα


Θερμότερος του κανονικού αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Νοέμβριος σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις που εκδόθηκαν μέσα στον Οκτώβριο 2024, σύμφωνα με το 73% των διαθέσιμων σεναρίων η μέση θερμοκρασία Νοεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (περίοδος αναφοράς: 1993-2016). Συγκεκριμένα, τα πιθανότερα σενάρια είναι να σημειωθούν θετικές αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (31%) και 0-1°C (25%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C είναι 17%. Τέλος, υπάρχει 27% πιθανότητα να έχουμε χαμηλότερη του κανονικού μέση θερμοκρασία.



Η πρόγνωση αυτή βασίζεται σε συνολικά 350 πιθανά σενάρια από τα εξής κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως παρέχονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τονίζεται ότι οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις χαρακτηρίζονται από μεγάλη αβεβαιότητα και σκοπό έχουν την εκτίμηση της τάσης στην μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών. Οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική βάση λόγω της επίδρασης κάθε είδους καιρικών συστημάτων ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από τη μέση απόκλιση ενός μήνα σε μια ευρύτερη περιοχή.



Ξεκαθάρισε ο καιρός για το επόμενο δίμηνο

Παράλληλα με τις υψηλές θερμοκρασίες, για το επόμενο δίμηνο δεν αναμένονται ιδιαίτερες βροχές μέσα σε αυτό το διάστημα.

Τι λένε τα κλιματικά μοντέλα για το επόμενο δίμηνο σχολιάζει σε νέα ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Βροχές με το κυάλι και υψηλές θερμοκρασίες ...

Τι λένε τα κλιματικά μοντέλα για το επόμενο δίμηνο;

-Η θερμοκρασία φαίνεται να διατηρείται σε πιο υψηλά επίπεδα από τα κανονικά, ενώ για τις επόμενες ημέρες, δυστυχώς, αξιόλογες βροχές δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

-Εκτός από μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η ανομβρία, το πιο ζεστό περιβάλλον διατηρεί και τις θάλασσες πιο ζεστές από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Αυτό σημαίνει περισσότερη τροφή ( υδρατμοί) για κάθε οργανωμένη κακοκαιρία που θα μας επισκεφτεί στο μέλλον άρα και πιο επικίνδυνες καταστάσεις.

-Ας εκμεταλλευτούμε τουλάχιστον αυτές τις ημέρες για εργασίες καθαρισμού ρεμάτων, φρεατίων και αντιπλημμυρικών περεμβάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ