Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Νέα έρευνα: Τι πιστεύουμε για τους αστέγους στην Ελλάδα;


Η αστεγία είναι σοβαρό ζήτημα της εποχής μας με τα στοιχεία να δείχνουν ότι χειροτερεύει καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρούν ένα σπίτι.

Όμως ποια η γνώμη των Ελλήνων για την αστεγία και τους αστέγους;

Η ierax analytix στηρίζοντας εθελοντικά τη ΜΚΟ Ithaca Laundry, η οποία υποστηρίζει τους αστέγους στις ανάγκες του καθαρισμού ρούχων, έτρεξε μια έρευνα σε πάνω από 1000 άτομα με τα αποτελέσματα να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

30% θεωρούν πως ένα άτομο που δραπετεύει από την ενδοοικογενειακή βία και ζει σε κατάλυμα κρίσης δε θεωρείται άστεγο.

90% πιστεύουν ότι τα άστεγα άτομα δεν είναι μόνα υπεύθυνα για την κατάσταση τους και λένε πως το κράτος πρέπει να φροντίσει πρώτα για αυτούς τους ανθρώπους.

71% αναφέρει τους εθισμούς ως αιτία αστεγίας δίνοντας μια άσχημη και λάθος εικόνα για τους αστέγους.

Τέλος οι μισοί επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως θα προσλάμβαναν ένα άστεγο άτομο, δείχνοντας τη δυσκολία που έχουν αυτά τα άτομα να ξεφύγουν από την τωρινή τους κατάσταση και να μπορέσουν να έχουν ένα εισόδημα που θα τους επέτρεπε να βελτιώσουν τη ζωή τους.

Ταυτότητα Έρευνας:
Συμμετείχαν ηλεκτρονικά σε 1.257 άτομα άνω των 18 ετών, πανελλαδικά, 26 Αυγούστου με 19 Σεπτεμβρίου 2024.

Γνώμη ιδρυτή της ierax analytix, Χάρη Λαλάτση:

«Το ζήτημα της αστεγίας είναι ανησυχητικό καθώς δείχνει να διογκώνεται αντί να μειώνεται. Η εικόνα αστέγων να κοιμούνται μπροστά σε άδεια κτίρια, θυμίζει μια δυστοπία από ταινία φαντασίας. Δυστυχώς βλέπουμε πως η εικόνα των αστέγων έχει σοβαρά προβλήματα και θα σταθώ σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά άτομα που δραπετεύουν από ενδοοικογενειακή βία και δε θεωρούνται άστεγα από το ευρύ κοινό, επειδή θεωρητικά υπάρχει ένα σπίτι. Όμως ποιο άτομο μπορεί να ζήσει σε ένα σπίτι γεμάτο βία; Το δεύτερο έχει να κάνει με την πεποίθηση ότι τα άστεγα άτομα είναι άστεγα λόγω εθισμών. Μια εικόνα που μας έχουν περάσει οι ταινίες καθώς ελάχιστες έχουν μιλήσει για το πραγματικό πρόβλημα που είναι η οικονομική κρίση και η ακρίβεια. Αλλά αυτά δεν πουλάνε τόσο φαίνεται».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ