Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ «παρέλυσε» το πρόγραμμα παραγωγής πυραύλων της Τεχεράνης με τις επιδρομές του, λέει το Axios


Οι επιδρομές του Ισραήλ κατά του Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου εξουδετέρωσαν κρίσιμο εξοπλισμό για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης, αποκαλύπτει σήμερα το Axios, επικαλούμενο τρεις ισραηλινές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές του site, η καταστροφή του εξοπλισμού αυτού περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα του Ιράν να ανανεώσει το οπλοστάσιο πυραύλων του και πιθανώς να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να εξαπολυθούν νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται, το Ισραήλ έπληξε 12 «αναμίκτες πλανητικής κίνησης» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή στερεού καυσίμου για βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι αποτελούν τον κορμό του πυραυλικού οπλοστασίου του Ιράν. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι το πλήγμα μειώνει σημαντικά την ικανότητα του Ιράν να παράγει νέους πυραύλους.
Οι ισραηλινές πηγές εξήγησαν ότι οι συγκεκριμένοι αναμίκτες είναι εξειδικευμένα μηχανήματα που το Ιράν δεν μπορεί να κατασκευάσει μόνο του και αναγκάζεται να τα προμηθεύεται από την Κίνα. Η επανεγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο.

Παρόλο που το Ιράν διαθέτει ακόμη μεγάλο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων, η αδυναμία παραγωγής νέων πυραύλων ενδέχεται να περιορίσει την ικανότητά του να προμηθεύει με πυραύλους τους συμμάχους του, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούθι.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η επίθεση έπληξε επίσης τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300, τα οποία βρίσκονταν σε στρατηγικά σημεία, προστατεύοντας την Τεχεράνη καθώς και πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Ο Ιρανικός Στρατός δήλωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα έγινε από τον εναέριο χώρο του Ιράκ και προκάλεσε περιορισμένες ζημιές σε ραντάρ, τα οποία βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αποκατάστασης.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρθηκαν ζημιές σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων ή drones, ενώ τονίστηκε ότι το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα να «απαντήσει» στην επίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ