Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

8 φράσεις που φαίνονται φιλικές, αλλά είναι σημάδι χειραγώγησης


Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να είσαι γνήσια φιλικός και διακριτικά χειριστικός. Και δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε πως η χειραγώγηση δεν είναι πάντα τόσο προφανής όσο φαίνεται. Για την ακρίβεια, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι καθόλου προφανής στο αρχικό στάδιο.

Η χειραγώγηση, μερικές φορές, κρύβεται πίσω από φαινομενικά φιλικές φράσεις που έχουν σχεδιαστεί για να σε κάνουν να κάνεις αυτό που θέλει κάποιος άλλος, ενώ συγκαλύπτει τις πραγματικές του προθέσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις αυτές τις συναρπαστικές φράσεις που ακούγονται αβλαβείς, αλλά στην πραγματικότητα είναι έξυπνες παγίδες χειραγώγησης.

Ας τις δούμε, αναλυτικά:

«Απλά στο λέω»
Στον κόσμο της χειραγώγησης, η φράση «απλώς στο λέω» είναι η πιο κλασική. Αυτή η φράση, που χρησιμοποιείται συχνά περιστασιακά σε μια συνομιλία, μπορεί να φαίνεται φιλική και ακίνδυνη, αλλά έχει έναν πολύ πιο χειριστικό τόνο. Συνήθως χρησιμοποιείται για να αμβλύνει το «χτύπημα» μιας δυνητικά σκληρής δήλωσης. Είναι ένας τρόπος για τον ομιλητή να μοιραστεί τη γνώμη ή την κριτική του, χωρίς να χρειάζεται να αναλάβει την πλήρη ευθύνη γι' αυτό.

«Εγώ μόνο ανησυχώ για σένα»
Ακούγεται περιποιητική και φιλική αυτή η φράση, σωστά; Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, θα δεις ότι χρησιμοποιείται κυρίως από χειριστικούς ανθρώπους που δίνουν αυτόκλητες συμβουλές ή κάνουν συγκαλυμμένη κριτική για τις επιλογές σου. Αυτή η φράση, μπορεί να είναι το εργαλείο για να κατευθύνει κάποιος τις αποφάσεις ενός ατόμου προς την κατεύθυνση που κρίνει εκείνος πως είναι η σωστή.

«Μην το παίρνεις προσωπικά»
Μία από τις φράσεις που αρκετά παράδοξες. Συχνά χρησιμοποιείται όταν ο ομιλητής πρόκειται να δώσει ένα «χτύπημα» στον άλλον, το οποίο είναι πράγματι προσωπικό. Είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιείται στη χειραγώγηση, που έχει σχεδιαστεί για να κάνει τον δέκτη να αισθάνεται υπερβολικά ευαίσθητος ή παράλογος για την αντίδραση στην επόμενη κριτική ή αρνητικό σχόλιο. Είναι ιδιαίτερα επιβλαβής γιατί ακυρώνει τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του παραλήπτη, αλλά και μια τακτική που χρησιμοποιείται συχνά για να εκτρέψει την ευθύνη και να διατηρήσει τον έλεγχο σε μια κατάσταση.

«Δεν θέλω να φανώ κακός, αλλά…»
Ακόμα μία από αυτές τις φράσεις που επιχειρεί να κρύψει τη χειραγώγηση με φιλικότητα. Είναι σαν ο ομιλητής να προσπαθεί να πει κάτι δυνητικά βλαβερό ή επικριτικό, υπό το πρόσχημα της ειλικρίνειας ή της ανησυχίας. Στην πραγματικότητα, αυτή η φράση είναι ένα κλασικό εργαλείο χειραγώγησης. Χρησιμοποιείται για να σε προετοιμάσει για ένα αρνητικό σχόλιο, ενώ κάνει να φαίνεται ότι ο ομιλητής είναι απρόθυμα ειλικρινής.

«Μισώ να είμαι αυτός που θα σου το πει αυτό»
Αυτή, είναι μια φράση που συχνά προηγείται μιας ανεπιθύμητης είδησης ή μιας σκληρής αλήθειας. Ο ομιλητής τη χρησιμοποιεί για να τοποθετηθεί ως ένας απρόθυμος αγγελιοφόρος, κάποιος που συμπάσχει μαζί σου και συμμερίζεται τη δυσφορία σου. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια χειριστική τακτική που χρησιμοποιείται για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τη συμπάθειά σου. Εκφράζοντας τη λύπη του για την παράδοση των δυσάρεστων ειδήσεων, ο ομιλητής σε χειραγωγεί ώστε να τον δες ως σύμμαχο και όχι ως πηγή δυσφορίας ή σύγκρουσης.

«Θέλω μόνο το καλύτερο για σένα»
Η φράση «θέλω μόνο το καλύτερο για σένα», είναι περισσότεροι κοινή από ό,τι νομίζεις. Φαίνεται περιποιητική και προσεκτική. Ποιος δεν θα ήθελε κάποιον που του εύχεται μόνο το καλύτερο, εξάλλου; Όμως, είναι ένας συγκαλυμμένος τρόπος για να σε οδηγήσει σε μια κατεύθυνση που προτιμά κάποιος άλλος, ο οποίος υπονοεί διακριτικά ότι ξέρει καλύτερα τι είναι καλό για σένα.

«Δεν είχα σκοπό να σε πληγώσω»
Η φράση «δεν ήθελα να σε πληγώσω…» μπορεί να είναι ένα red flag όταν πρόκειται για χειραγώγηση. Αν και φαίνεται να μοιάζει με συγγνώμη, μπορεί συχνά να χρησιμοποιηθεί ως ένας τρόπος για να εκτρέψουμε την ευθύνη για επιβλαβείς ενέργειες ή λόγια. Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάσαι εδώ, είναι ότι η πρόθεση δεν αναιρεί τον αντίκτυπο. Ανεξάρτητα από το τι «εννοούσε» κάποιος, αν οι πράξεις ή τα λόγια του σε έχουν πληγώσει, αυτό έχει σημασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ