Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Όπως είναι φυσικό μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος τα βιβλία άνοιξαν και η μελέτη και η σπουδή κυριαρχεί προκειμένου να βγει νόημα για το τι μέλει γενέσθαι.
Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο που έχει ψηφισθεί πρόσφατα στο ελληνικό σύνταγμα προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα με το πρώτο να αφορά κρίσιμα εθνικά θέματα και να απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφία των 151 βουλευτών και το δεύτερο αφορά ψηφισμένο νομοσχέδιο, το οποίο δεν αφορά δημοσιονομικά ζητήματα που προκηρύσσεται εφόσον το ψηφίσουν από 180 και πάνω βουλευτές.
Συγκεκριμένα το άρθρο 44 του συντάγματος προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών(151 βουλευτών), που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας σε αυτού του είδους το δημοψήφισμα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων θα είναι στο 40%.
Όσον αφορά τη δεύτερη περίπτωση διενέργειας δημοψηφίσματος αυτό προκηρύσσεται και πάλι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με νομοσχέδια που αφορούν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εφόσον φυσικά η απόφαση αυτή παρθεί με τη σύμφωνη γνώμη των τριών πέμπτων της βουλής δηλαδή από 180 και πάνω βουλευτές όπως αναφέραμε παραπάνω.
Ακόμα, στη δεύτερη περίπτωση, το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο εφόσον προσέλθει στην κάλπη το 50% του εκλογικού σώματος .
Επίσης αξίζει να σημιεωθεί ότι δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Βουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο ενώ τέλος, το δημοψήφισμα προκηρύσσεται ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής.

Περισσότερα στο http://www.spnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ