Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Αφράτα σπιτικά τσουρέκια


Αρωματισμένα με μαστίχα

Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (ή σκληρό αλεύρι)
  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 250 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
  • 150 ml νερό, χλιαρό
  • 5 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. βούτυρο, λιωμένο και χλιαρό
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 2 κ. γλ. μαχλέπι, τριμμένο
  • 1 κ. γλ. μαστίχα, κοπανισμένη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 αυγό για άλειμμα
  • Σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)
  • Κόκκινα αυγά για διακόσμηση (προαιρετικά)
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αφήστε το να σταθεί για περίπου 10- 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε το χλιαρό γάλα και το μείγμα της μαγιάς στο μείγμα με τα αυγά και ανακατέψτε καλά.
Κάντε μια λακκούβα στο αλεύρι και ρίξτε το υγρό μείγμα.
Ζυμώστε καλά μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Κατά τη διάρκεια του ζυμώματος, προσθέστε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο.
Συνεχίστε να ζυμώνετε για περίπου 15- 20 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
Σκεπάστε τη ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίστε τη ζύμη σε 3- 4 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα τσουρέκια σας.
Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζετε σε 3 λωρίδες και τις πλέκετε μεταξύ τους σε πλεξούδα.
Τοποθετήστε τα πλεγμένα τσουρέκια σε λαδόκολλα στο ταψί.
Σκεπάστε τα τσουρέκια με μια πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπήστε ένα αυγό με λίγο νερό και αλείψτε την επιφάνεια των τσουρεκιών.
Αν θέλετε, πασπαλίστε με σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ.
Τοποθετήστε ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο κάθε τσουρεκιού (προαιρετικό).
Ψήστε τα τσουρέκια για περίπου 25- 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ