Μια συγκλονιστική ανακάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Ντέμρε της Αττάλειας - μια τοποθεσία στενά συνδεδεμένη με την ιστορική προσωπικότητα που ενέπνευσε τον θρύλο του Άγιου Βασίλη.
Ο Έλληνας χριστιανός επίσκοπος Άγιος Νικόλαος ήταν γνωστός για πολλά θαύματα και, φυσικά, τη γενναιοδωρία του και την πρακτική του να δίνει δώρα, παραπέμποντας σε αυτά που παίρνουμε τον Άγιο Βασίλη.
Έζησε στην αρχαία πόλη των Μύρων, που βρίσκεται στη σημερινή Τουρκία , και αιώνες μετά τον θάνατό του, ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος Β' έχτισε την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην περιοχή όπου υπηρετούσε ο Επίσκοπος.
Το σώμα του επισκόπου εκτάφηκε στη συνέχεια και θάφτηκε εκ νέου στην εκκλησία προτού μεταφερθεί και φυλαχτεί ως ιερό λείψανο στην ιταλική εκκλησία Basilica di San Nicola.
Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τώρα μια σαρκοφάγο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου αρχικά είχε ταφεί ο επίσκοπος.
Ο χώρος αποτελεί μέρος σημαντικών ευρημάτων εδώ και πολλά χρόνια, καθώς από το 1989 γίνονται ανασκαφικές εργασίες στον Ναό.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εμπρού Φατμα Φιντίκ από το Πανεπιστήμιο Hatay Mustafa Kemal είναι αυτή που ηγείται της εργασίας, στο πλαίσιο του έργου «Legacy for the Future», που ξεκίνησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Οι πιο πρόσφατες ανασκαφές που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια αποκάλυψαν μια σαρκοφάγο από ασβεστόλιθο. Έχει μήκος περίπου 2 μέτρα και υποψιαζόταν ότι ήταν θαμμένη σε βάθος 1,5 - 2 μέτρα κάτω από τη γη. Το πέτρινο φέρετρο είχε ένα υπερυψωμένο καπάκι και μια δίρριχτη οροφή που μοιάζει με το είδος που στην περιοχή.
Υπήρξαν πολλά ερωτήματα στο παρελθόν σχετικά με τον αρχικό τόπο ταφής του Αγίου Νικολάου και με το φέρετρο που ανακαλύφθηκε από τον χώρο που υποπτεύεται ότι ήταν ο αρχικός τόπος ταφής του, αφήνει τους ερευνητές πιο κοντά στην επίλυση του μυστηρίου.
Σύμφωνα με την Τουρκάλα καθηγήτρια: "Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι ο Άγιος Νικόλαος θάφτηκε κοντά στην ιερή περιοχή της πόλης των Μύρων. Το γεγονός ότι βρήκαμε μια σαρκοφάγο κοντά στην εκκλησία, η οποία πιστεύεται ότι στεγάζει τον τάφο του, μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτό είναι πράγματι η ιερή περιοχή που αναζητούσαμε.
«Πρόκειται για μια σημαντική αρχαιολογική επιβεβαίωση ιστορικών πηγών σχετικά με τον τόπο ταφής του Αγίου Νικολάου».
Ενώ το έργο συνεχίζεται, η πρωτοποριακή ανακάλυψη δίνει στους ερευνητές την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον επίσκοπο και τη σημασία του στον πρώιμο Χριστιανισμό, καθώς και να ανακαλύψουν περισσότερα για τον αρχικό τόπο ταφής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ