Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Επιστημονική έρευνα: Τα δόντια σας αποκαλύπτουν αν είστε απόγονος του Νεάντερταλ


Το χαμόγελό σας είναι πιθανότατα ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κάποιος σε εσάς.
Τώρα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το σχήμα των δοντιών μας μπορεί να έχει επηρεαστεί από τους Νεάντερταλ.

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι η διασταύρωση με το αρχαίο ανθρώπινο είδος πριν από χιλιάδες χρόνια εξακολουθεί να έχει μόνιμες γενετικές επιπτώσεις σε ορισμένους ανθρώπους σήμερα.

Και έχει οδηγήσει σε σημαντικές διαφορές στα δόντια μεταξύ των εθνοτήτων - ειδικά για τους Ευρωπαίους που έχουν κληρονομήσει το γονίδιο.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου (UCL), ανέλυσαν δεδομένα από 882 εθελοντές στην Κολομβία, μεικτής ευρωπαϊκής, ινδιάνικης και αφρικανικής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων οδοντικών μετρήσεων από τρισδιάστατες σαρώσεις οδοντικών γύψινων εκμαγείων.

Συνέκριναν αυτές τις μετρήσεις με τις γενετικές πληροφορίες των συμμετεχόντων και εντόπισαν 18 περιοχές του γονιδιώματος που επηρεάζουν το μέγεθος και το σχήμα διαφορετικών ομάδων δοντιών.

Ένα από τα γονίδια πιστεύεται ότι κληρονομήθηκε από τους Νεάντερταλ λόγω της διασταύρωσης με τους αρχαίους ανθρώπους.

H εικόνα που κυκλοφόρησε από το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού δείχνει ένα απολιθωμένο σαγόνι που ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά κοντά στη Ρώμη. Το κρανίο Νεάντερταλ ανακλύφθηκε το 1939
- Emanuele Antonio Minerva/Italian Culture Ministry via AP

Οι φορείς του γονιδίου έχουν λεπτότερους κοπτήρες - τα οκτώ δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματος. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η γενετική παραλλαγή, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη των δοντιών, βρέθηκε μόνο σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.

Στο σύνολό τους, όσοι είχαν ευρωπαϊκή καταγωγή είχαν επίσης μικρότερα δόντια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Kaustubh Adhikari δήλωσε ότι ενώ το γονίδιο αυτό κάνει τους ανθρώπους να έχουν λεπτότερα δόντια, δεν σημαίνει ότι θα είναι πιο ευαίσθητα ή επιρρεπή στο σπάσιμο. Ενώ η ύπαρξη λεπτού στρώματος σμάλτου στα δόντια μπορεί να επηρεάσει τη λευκότητα, ο Δρ Adhikari δήλωσε ότι αυτό δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση.

«Τα γονίδια που επηρεάζουν την αδαμαντίνη είναι διαφορετικά από τα γονίδια που βρήκαμε στη μελέτη μας, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη, διότι δεν μελετήσαμε την αδαμαντίνη, αλλά μόνο το συνολικό μέγεθος του δοντιού. Απ' όσο καταλαβαίνουμε, τα δύο πράγματα ελέγχονται από κάπως ξεχωριστές βιολογικές διαδικασίες».

Ο συν-επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Andrés Ruiz-Linares πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας δεν έριξαν φως στο κατά πόσον τα γονίδια που προσδιορίζουν το σχήμα των δοντιών επιλέχθηκαν κατά την εξέλιξη λόγω ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων για την υγεία των δοντιών. Έτσι, είναι πιθανό τα γονίδια να έχουν επιλεγεί λόγω των επιδράσεων που έχουν σε άλλους τομείς, με τις διαφορές στο σχήμα των δοντιών να προκύπτουν ως παρενέργεια».

Οι επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης έχουν διαπιστώσει προηγουμένως ότι τα γονίδια που κληρονομήθηκαν από τους Νεάντερταλ ενδέχεται να επηρεάζουν το σχήμα της μύτης μας και να συμβάλλουν επίσης στη μεγαλύτερη συνολική ευαισθησία στον πόνο.

Η ανακατασκευή ενός Homo neanderthalensis, ο οποίος έζησε στην Ευρασία από περίπου 400.000 έως 40.000 χρόνια πριν, αντικατοπτρίζεται στο Μουσείο Νεάντερταλ στο Mettmann της Γερμανίας, που βρίσκεται στον τόπο της πρώτης ανακάλυψης του ανθρώπου του Νεάντερταλ
- AP Photo/Martin Meissner

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Current Biology.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ