Επιστημονικές ανακαλύψεις έφεραν στο φως ένα νέο αρχαίο ανθρώπινο είδος στην Κίνα, αν και το συγκεκριμένο είδος έχει ένα μάλλον παράξενο χαρακτηριστικό, που το διαφοροποιεί από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα.
Οι ανακαλύψεις συχνά αντιπροσωπεύουν στιγμές-κλειδιά στην επιστήμη και την ιστορία, είτε πρόκειται για την αποκάλυψη μιας κρυμμένης πόλης των Μάγια είτε για τον εντοπισμό μιας γαλαξιακής λίμνης νερού που βρέθηκε δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Συχνά όμως δεν περιμένεις να βρεις ένα εντελώς νέο ανθρώπινο είδος, όμως αυτό ακριβώς ανακάλυψε ο καθηγητής Christopher J. Bae του Πανεπιστημίου της Χαβάης όταν ερευνούσε αρχαία ανθρωπόμορφα είδη στην Ασία.
Ο Bae ανακάλυψε ότι αυτό που ονόμασε «Homo juluensis» έζησε πριν από περίπου 300.000 χρόνια στην ανατολική Ασία γύρω από περιοχές όπως οι σημερινές Xuchang, Xiahe και Xujiayao στην Κίνα, μεταξύ άλλων.
Αυτό το αρχαίο είδος που μοιάζει πάρα πολύ με άνθρωπο πιθανώς κυνηγούσε άγρια άλογα, κατασκεύαζε λίθινα εργαλεία και δούλευε με δέρματα ζώων, σύμφωνα με το University of Hawai'i News.
Ωστόσο, αυτό που λειτουργεί ως σημαντικό μειονέκτημα σε σύγκριση με άλλα αρχαία ανθρώπινα είδη, όπως ο Homo neanderthalensis και ο Homo erectus, είναι το τεράστιο μέγεθος του κεφαλιού τους.
Σε σύγκριση με τα κεφάλια των Νεάντερταλ και του Homo sapiens - τα οποία έχουν διαστάσεις περίπου 88 και 82 κυβικών ιντσών αντίστοιχα - τα κρανία του Homo juluensis ανακαλύφθηκε ότι έχουν διαστάσεις περίπου 109 κυβικών ιντσών, που είναι μια αρκετά σημαντική αύξηση.
Τα στοιχεία της μελέτης παρουσιάζουν επίσης ομοιότητες με τους Denisovans, οι οποίοι υπήρχαν στην Ασία μεταξύ 285 και 25 χιλιάδων ετών πριν, συνδέοντας τη δομή των δοντιών και τα χαρακτηριστικά με τον Homo juluensis.
Αυτό που παραμένει αξιοσημείωτο σε αυτή την έρευνα, ωστόσο, δεν είναι μόνο ότι ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος ανθρώπου, αλλά ότι παράλληλα με αυτό ανακαλύφθηκε και ένας νέος τρόπος οργάνωσης των απολιθωμένων στοιχείων.
Ο Bae τον περιέγραψε ως ένα «σαφέστερο σύστημα» που τους επιτρέπει να οργανώνουν καλύτερα τα ανθρώπινα απολιθώματα, παρομοιάζοντάς το με την οργάνωση ενός «παλιού οικογενειακού άλμπουμ φωτογραφιών όπου ορισμένες από τις εικόνες είναι θολές ή δύσκολα αναγνωρίσιμες».
Υποστηρίζοντας την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, ο Bae αναφέρει λεπτομερώς:
«Αν μη τι άλλο, το αρχείο της ανατολικής Ασίας μας ωθεί να αναγνωρίσουμε πόσο πολύπλοκη είναι η ανθρώπινη εξέλιξη γενικότερα και μας αναγκάζει πραγματικά να αναθεωρήσουμε και να επανεξετάσουμε τις ερμηνείες μας για διάφορα εξελικτικά μοντέλα, ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με το αυξανόμενο αρχείο απολιθωμάτων».
Αυτό, λοιπόν, όχι μόνο θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ανακάλυψη στον τομέα, αλλά θα μπορούσε επίσης να ανοίξει τις πόρτες για περαιτέρω ανακαλύψεις τόσο για τα υπάρχοντα είδη όσο και ενδεχομένως για νέα είδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ