Ένας από τους καλύτερους τρόπους να ανανεώσουμε το σπίτι μας, είναι σίγουρα και το βάψιμό του. Όταν το σπίτι μας είναι όμορφα βαμμένο προσδίδει νέα ζωή στον χώρο, βελτιώνει την αύρα του και σίγουρα αποκτά τη δική του ταυτότητα. Μία τέτοια διαδικασία, ωστόσο, έχει και τις δυσκολίες της, ειδικά στην περίπτωση που έχεις αποφασίσει να το βάψεις μόνος σου.
Γι’ αυτό και παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 6 απαραίτητα βήματα που συνδυάζουν τεχνική και οργάνωση και θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη και το σπίτι σου σαν καινούριο!
Για αρχή γυαλόχαρτο
Ένα τέλειο αποτέλεσμα συνήθως προϋποθέτει ένα εξίσου τέλειο ξεκίνημα. Στην περίπτωση μας, αυτό σημαίνει πως η επιφάνεια που πρόκειται να χρωματιστεί θα πρέπει να απαλλαχθεί από σαθρά υλικά, ατέλειες και σημάδια, να είναι τελείως στεγνή και στη συνέχεια να «γυαλοχαρταριστεί», ώστε να επιτευχθεί καλή πρόσφυση του νέου χρώματος πάνω στο παλιό.
Πέρασε αστάρι
Ένας από τους κυριότερους προβληματισμούς κάποιου που επιλέγει να βάψει μόνος του το σπίτι του είναι μήπως δεν πετύχει ένα ομοιόμορφο τελικό αποτέλεσμα, χωρίς λεκέδες και ανομοιομορφίες. Ένα γρήγορο χέρι υψηλής ποιότητας ασταριού είναι η λύση για να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, ένα αστάρι σε γκρι αποχρώσεις προσφέρει ακόμα καλύτερη κάλυψη των σημείων σε συνδυασμό με τη ζωντάνια του χρώματος που έχεις επιλέξει.
Πίεσε τη χαρτοταινία με τη σπάτουλα του στόκου
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να καλύψεις με χαρτοταινία (κατά προτίμηση όχι καφέ) τις κάσες των πορτών, τους διακόπτες, τις κορνίζες των θυρών και των παραθύρων και να αφαιρέσεις ακόμα και τα καρφιά των κάδρων που ίσως υπάρχουν, ώστε να κάνεις εύκολα τα «κοψίματα». Στη συνέχεια, περίπου μία ώρα μετά το βάψιμο, τράβηξε την ταινία πιέζοντας καλά με τη σπάτουλα του στόκου και «σφράγισε» την αποτελεσματικά, ώστε να είσαι σίγουρος ότι δεν θα βρεις σημάδια του νέου χρώματος!
Πες όχι στις στάμπες
Όσο προσεκτικός αν είσαι είναι μάλλον αδύνατον να αποφύγεις να στάξει χρώμα στο πάτωμα κι όταν στάξει το βασικό είναι να το σκουπίσεις άμεσα πριν προλάβει να απορροφηθεί. Αν, πάλι, θέλεις να ελαττώσεις το μέγεθος της «ζημιάς», το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να στρώσεις ένα μεγάλο ύφασμα (κατά προτίμηση βαμβακερό) στον χώρο εργασίας σου.
Κόψε την ταινία αφού πρώτα έχει στεγνώσει το χρώμα
Περίμενε να στεγνώσει το χρώμα τελείως (μία μέρα τουλάχιστον), και μετά χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να κόψεις τις άκρες, το ενδιάμεσα από το στρώμα μπογιάς και στο τέλος τράβηξε την ταινία. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγεις την δημιουργία ενός ανεπιθύμητου λεπτού στρώματος μπογιάς ανάμεσα στη ταινία και τον τοίχο, κάτι που θα συνέβαινε αν τραβούσες την ταινία από το σοβατεπί με το που είχε στεγνώσει η μπογιά.
Απόφυγε τις διαφορές χρώματος
Όταν περνάς το ρολό πάνω από μπογιά που μόλις που πρόλαβε να στεγνώσει, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν ορισμένες «ενοχλητικές» διχρωμίες σε διαφορετικά επίπεδα μπογιάς, που δεν θα ήθελες να υπάρχουν. Ένα καλό tip απαλλαγής από κάτι τέτοιο, είναι να μην αφήνεις το ρολό να φτάσει οριακά σε σημείο να στεγνώσει, αλλά να το βουτάς τακτικά στη σκάφη, ώστε να είναι πάντα μισογεμάτο και το περίγραμμα της προηγούμενης πινελιάς να καλύπτεται άμεσα από την επόμενη. Και φυσικά -όπου χρειάζεται- μπορείς να κάνεις και διορθωτικές κινήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ