Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ

Ψαράκι θα φάμε σήμερα, μην το συζητάτε. Θα πάμε στον ιχθυοπώλη ή, αν έχετε στην περιοχή σας, στη λαϊκή και θα πάρουμε γαύρο. Θα τον τηγανίσουμε με τη συνταγή που ακολουθεί και θα πιούμε και ένα ουζάκι ή τσιπουράκι, ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Να πώς θα τον κάνετε τον γαύρο για να γουστάρουν όλοι:

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό φρέσκος γαύρος
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ξερός κόλιανδρος, σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ο χυμός + το ξύσμα από 1 ακέρωτο, βιολογικό λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • χοντρό αλάτι ή ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φιλετάρουμε τα ψάρια τραβώντας το κεφάλι προς τα κάτω κι αποχωρίζοντάς το από το σώμα. Σύρουμε το δείκτη μας κατά μήκος της κοιλιάς, τραβώντας προς τα έξω το κόκαλο και τα εντόσθια. Ανοίγουμε το γαύρο στα δύο και αφαιρούμε υπολείμματα από εντόσθια. Τον ξεπλένουμε και τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε το αλεύρι με την πάπρικα, τον κόλιανδρο και μπόλικο πιπέρι.
Σ' ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Περνάμε τα φιλέτα γαύρου από το αλεύρι, τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές και τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Τα τηγανίζουμε στο καυτό ελαιόλαδο (σε δύο ή τρεις δόσεις, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού μας), μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
\Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, αδειάζουμε με ένα κουτάλι το ελαιόλαδο, αφήνοντας ελάχιστο, και περιχύνουμε τα ψάρια με 2 - 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και το ξύσμα και κουνάμε το τηγάνι να ενωθούν τα υλικά και να δέσει η σαλτσούλα. Νοστιμίζουμε με χοντρό αλάτι ή ανθό αλατιού και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ