Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Νέα επιστημονικά ευρήματα: Ένα είδος σοκολάτας μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη


Η σοκολάτα, αγαπημένο γλυκό εκατομμυρίων ανθρώπων, μπορεί να έχει κρυφά οφέλη για την υγεία μας. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The BMJ, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να αποτελέσει έναν εντυπωσιακό παράγοντα προστασίας, αν και η ακριβής αιτιώδης σχέση απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Τα oφέλη της μαύρης σοκολάτας

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 192.000 ενήλικες, καλύπτοντας περίοδο άνω των 30 ετών. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον πέντε μερίδες μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα είχαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους δεν την κατανάλωναν καθόλου. Αντιθέτως, η κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος δεν είχε παρόμοια οφέλη.

Πολυφαινόλες: Το «Μυστικό Συστατικό»

Γιατί η μαύρη σοκολάτα ξεχωρίζει; Η διαφορά βρίσκεται στην περιεκτικότητα σε κακάο. Τα υψηλά επίπεδα κακάο στη μαύρη σοκολάτα περιέχουν πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συμβάλλουν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οι πολυφαινόλες υπάρχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις στα στερεά κακάο, τα οποία αποτελούν τη βάση της μαύρης σοκολάτας. Αντίθετα, οι σοκολάτες γάλακτος περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες κακάο. Μάλιστα η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε ζάχαρη και λίπος, συμβάλει σε αύξηση του βάρους, παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Η Amy Kimberlain, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, μιλώντας στο Very Well Health, σημειώνει πως «οι πολυφαινόλες της μαύρης σοκολάτας βελτιώνουν την απόκριση της ινσουλίνης, συμβάλλοντας στη μακροχρόνια διαχείριση των επιπέδων σακχάρου»

Αστερίσκοι και ισορροπία

Παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, χρειάζονται επιπλέον έρευνες για να διαπιστωθεί η αιτιώδης σχέση της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της αποτροπής του διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα είναι παρατηρησιακή, πράγμα που σημαίνει ότι καταδεικνύει συσχέτιση, όχι αιτιότητα.

Επιπλέον, παλαιότερες μελέτες παρέχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη που εξέτασε τη λήψη συμπληρωμάτων εκχυλίσματος κακάο δεν βρήκε μειωμένο κίνδυνο διαβήτη σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Οι διαφορές στα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων και στη διάρκεια των μελετών μπορεί να εξηγούν τα αποκλίνοντα ευρήματα.

Σε κάθε περίπτωση αν αγαπάτε τη σοκολάτα, η μαύρη με υψηλό ποσοστό κακάο (τουλάχιστον 70%) φαίνεται να αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Μπορείτε λοιπόν να ενσωματώσετε – με μέτρο – τη μαύρη σοκολάτα σε μια ισορροπημένη διατροφή, απολαμβάνοντας τη γεύση και τα πιθανά της οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ