Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024

Η πιο κρύα πόλη του κόσμου: Σε σχεδόν μόνιμο σκοτάδι και πάγο - Προκαλεί κατάθλιψη και άγχος


Βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βόρεια του αρκτικού κύκλου και ξεκίνησε να προσελκύει μεγάλο αριθμό κατοίκων στις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Η πόλη Νόριλσκ της Σιβηρίας αναπτύχθηκε για την εξόρυξη των πλούσιων ορυκτών κοιτασμάτων στην περιοχή, ενώ λειτούργησε και ως «γκούλαγκ» δηλαδή τόπος εξορίας πολιτικών κρατουμένων. Πάντως η αναπτυξή της επιταχύνθηκε όταν στις αρχές του 20ου αιώνα, ο γεωλόγος Urvantsev ανακάλυψε τα πλούσια κοιτάσματα νικελίου, χαλκού και κοβαλτίου στους πρόποδες των όρων Putorana.
Η παγωμένη πόλη

Ο πληθυσμός ξεπερνά τις 170.000 παρά το γεγονός ότι η ψυχρή περίοδος διαρκεί περίπου 280 μέρες τον χρόνο. Οι χιονοθύελλες σφυροκοπούν την πόλη για περισσότερες από 130 ημέρες και το απόλυτο σκοτάδι καλύπτει την πόλη για δύο μήνες. Η εναλλαγή πολικών ημερών και νυχτών έχει ισχυρή επίδραση και προκαλεί άγχος, νευρικότητα, υπνηλία και κατάθλιψη στους κατοίκους.
Λόγω των καιρικών συνθηκών, οι άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους. Η Elena Chernyshova, που πέρασε αρκετές εβδομάδες στην πόλη για το πρότζεκτ της “Days Of Night – Nights Of Day”, κατέγραψε τις ζωές τους με τον φωτογραφικό της φακό και το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό.



Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο εσωτερικό του αρκτικού κύκλου, το Νορίλσκ έχει υποαρκτικό κλίμα με πολύ μεγάλους, έντονους και κρύους χειμώνες και πολύ σύντομα και ήπια καλοκαίρια. Το Νορίλσκ καλύπτεται με χιόνι για περίπου 250-270 ημέρες το χρόνο, ενώ σε μια περίοδο περίπου 110-130 ημερών σημειώνονται χιονοθύελλες.

Ο “Ήλιος του μεσονυχτίου” βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα από τις 21 Μαΐου έως τις 24 Ιουλίου (65 ημέρες), ενώ η περίοδος που ο ήλιος δεν ανεβαίνει, η πολική νύχτα, είναι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 13 Ιανουαρίου (45 ημέρες). Μερικές φορές τον Ιούλιο η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 25 ° C. Μεγάλο μέρος των γύρω περιοχών καλύπτεται από φυσική άδενδρη τούνδρα. Το Νορίλσκ δεν έχει πολλά δέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ