Μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι κεφαλιές στο ποδόσφαιρο μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερες εγκεφαλικές βλάβες απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί μέχρι σήμερα.
Η μελέτη, που διεξήχθη από την Εταιρεία Ακτινολογίας της Βόρειας Αμερικής, ερεύνησε τη σύνδεση μεταξύ των κεφαλιών, μιας κοινής πρακτικής στο ποδόσφαιρο και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE).
Ανωμαλίες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου
Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι ποδοσφαιριστές που εκτελούσαν συχνότερα κεφαλιές παρουσίασαν ανωμαλίες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, ένα τμήμα του εγκεφάλου όπου οι αλλοιώσεις υποδεικνύουν σοβαρούς τραυματισμούς. Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς εντοπίστηκε στον μετωπιαίο λοβό, ακριβώς κάτω από το τμήμα του κρανίου που χρησιμοποιείται για τις κεφαλιές.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Μάικλ Λίπτον, καθηγητής ακτινολογίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, τόνισε:
«Οι πιθανές επιπτώσεις από τις επαναλαμβανόμενες κρούσεις στο κεφάλι είναι πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και επηρεάζουν περιοχές όπου έχουμε παρατηρήσει και την παθολογία του CTE».
Βλάβες στις αυλακώσεις του εγκεφάλου
Η μελέτη κατέληξε ότι οι κεφαλιές προκαλούν ζημιά στη λευκή ουσία κοντά στις αυλακώσεις του εγκεφάλου, οι οποίες αποτελούν αυλάκια στον φλοιό του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τον Δρ. Λίπτον:
«Η ανάλυσή μας έδειξε ότι οι ανωμαλίες στη λευκή ουσία αντιπροσωπεύουν έναν μηχανισμό μέσω του οποίου οι κεφαλιές οδηγούν σε χειρότερη γνωστική απόδοση».
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αυτές οι ανωμαλίες συνδέονται με μειωμένη ικανότητα εκμάθησης γνωστικών εργασιών και ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου στο μέλλον.
Εξελιγμένη τεχνολογία MRI
Η μελέτη βασίστηκε στη χρήση τεχνολογίας διάχυσης MRI για την ανάλυση της μικροδομής κοντά στην επιφάνεια του εγκεφάλου, καταλήγοντας σε νέα συμπεράσματα.
Πάνω από 400 εθελοντές, μεταξύ των οποίων ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και άλλοι αθλητές, συμμετείχαν στην έρευνα. Οι περισσότεροι δεν είχαν ιστορικό διάσεισης ή διάγνωση τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ