Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Το αφιέρωμα του ΠΑΟΚ: «Η μακρά και λαμπερή ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ»


Το αφιέρωμα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενόψει της μεγάλης ευρωπαϊκής συνάντησής τους.

Αναλυτικά όσα αναφέρει η ασπρόμαυρη ΠΑΕ:

Άλλοτε «μπέμπηδες», «κόκκινοι διάβολοι» στην πορεία, απλά United για τα εκατομμύρια των οπαδών της, η αντίπαλος του ΠΑΟΚ στην 4η αγωνιστική της League Phase του Europa League ανήκει, μεταξύ άλλων, σε μια ελίτ λίστα συλλόγων που έχουν κερδίσει τρία διαφορετικά ευρωπαϊκά τρόπαια – το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κυπελλούχων, το UEFA Europa League (παλαιότερα Κύπελλο UEFA) και το UEFA Champions League (παλαιότερα Ευρωπαϊκό Κύπελλο). Κατέχει δε, 20 πρωταθλήματα, 13 Κύπελλα Αγγλίας, 21 Commumity Shield, επτά League Cup, τρία Champions League, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα Europa League, ένα Super Cup, ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων…

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναδείχθηκε ως ο σύλλογος με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως το 2015, με 1,2 δισεκατομμύρια λίρες, ενώ τη σεζόν 2016-17 κατέγραψε τα υψηλότερα ετήσια έσοδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Περίπου 581,2 εκατομμύρια στερλίνες! Πλέον βρίσκεται βέβαια στην τρίτη θέση, μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα.

Είναι αλήθεια ότι ο ΠΑΟΚ συναντά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια περίοδο κρίσης μετά την απόλυση Τεν Χαγκ. Ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ θα συνεχίσει ως υπηρεσιακός τεχνικός και είναι αυτός που θα βρίσκεται στον πάγκο στο παιχνίδι με τον Δικέφαλο, καθώς ναι μεν προσελήφθη ο Πορτογάλος Ρούμπεν Αμορίμ, ο οποίος όμως θα αναλάβει επίσημα την ομάδα στις 11.11, μετά το παράθυρο των εθνικών ομάδων.

Η Μπάσμπι εποχή (1945–1969)



Ο Σκωτσέζος Ματ Μπάσμπι απαίτησε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ελέγχου στην επιλογή της ομάδας, στις μεταγραφές παικτών και στις προπονήσεις και δικαιώθηκε. Οδήγησε την ομάδα στη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα το 1947, το 1948 και το 1949 και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας το 1948. Το 1952 ο σύλλογος κέρδισε το πρώτο του πρωτάθλημα, συνέχισε με τίτλους το 1956 και το 1957, οπότε και έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, παρά τις αντιρρήσεις της The Football League, η οποία είχε αρνηθεί στην Τσέλσι την ίδια ευκαιρία την προηγούμενη σεζόν. Καθ’ οδόν προς τον ημιτελικό, τον οποίο έχασε από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η ομάδα κατέγραψε ένα 10–0 επί της πρωταθλήτριας Βελγίου Άντερλεχτ, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη νίκη του συλλόγου. Εκείνη η ομάδα είχε μέσο όρο ηλικίας τα 22 έτη, εξ ου κι ονομάστηκε «the Busby Babes». Οι «μπέμπηδες»…

Ο εφιάλτης του Μονάχου

Στο δρόμο για το σπίτι από μια νίκη στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου εναντίον του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου, το αεροσκάφος που μετέφερε τους παίκτες, τους αξιωματούχους και τους δημοσιογράφους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνετρίβη, ενώ προσπαθούσε να απογειωθεί μετά από ανεφοδιασμό στο Μόναχο της Γερμανίας. Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 1958. 23 ζωές χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένων οκτώ παικτών. Είχαν ήδη γίνει δύο φορές απόπειρες για απογείωση πριν τη μοιραία Τρίτη. Ο τερματοφύλακας Χάρι Γκρεγκ κατάφερε μετά τη συντριβή να σύρει έξω στην ασφάλεια τον Μπόμπι Τσάρλτον και τον Ντένις Βάιολετ. Στον βαριά τραματία Ματ Μπάσμπι δεν δόθηκε μεγάλη ελπίδα επιβίωσης, αλλά μετά από δύο μήνες στο νοσοκομείο ανένηψε πήρως. Μια πέτρινη πλάκα, με την εικόνα ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και τα ονόματα των θανόντων σκαλισμένα, δεσπόζει στο Old Trafford, όπως κι ένα ρολόι, οι δείκτες του οποίου είναι πάντα ρυθμισμένοι στις 15:30, την ώρα της τραγωδίας.

Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

Στις 21.10.2023 ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σερ Μπόμπι Τσάρλτον και επιζήσας του αεροπορικού δυστυχήματος του 1958, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 86 ετών. Προϊόν των τμημάτων υποδομής της Γιουνάιτεντ, φόρεσε τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων» επί 17 χρόνια, έπαιξε 758 παιχνίδια, σκόραρε 249 γκολ, πανηγύρισε ένα Κυπέλλο Κυπελλούχων, τρία πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο Αγγλίας. Επίσης έγινε 106 φορές διεθνής, σκοράροντας 49 φορές.

Το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο

Το 1968 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κέρδισε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, κερδίζοντας την Μπενφίκα του Εουσέμπιο 4–1 στον τελικό, έχοντας στην ενδεκάδα της τους Μπόμπι Τσάρλτον, Ντένις Λο, Τζορτζ Μπεστ…

Ο ιδιοφυής ροκ σταρ Τζορτζ Μπεστ

Η ζωή του πρώτου πραγματικού σούπερ-σταρ του ποδοσφαίρου, του βορειοϊρλανδού από το Μπέλφαστ Τζορτζ Μπεστ, είναι συνυφασμένη με την Μάντσεστερ Γουνάιτεντ. Ο αυτοκαταστροφικός ποπ σταρ της μπάλας, ο «πέμπτος Beatle» για τους Βρετανούς, μεγαλούργησε επί 11 χρόνια στην Γιουνάιτεντ (1963-1974), φορώντας τη φανέλα με το 7. Στα 15 του εντάχθηκε στους «μπέμπηδες» και δύο χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα. Το 1965 η Γιουνάιτεντ πήρε το πρωτάθλημα με μπροστάρη τον 22χρονο Μπεστ, ο οποίος το 1968 οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθητριών, με τον ίδιο να αναδεικνύεται «Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς». Έπαιξε συνολικά 466 παιχνίδια, σημειώνοντας 178 γκολ, έως το 1974, οπότε εκδιώχθηκε από την ομάδα, καθώς προτεραιότητές του είχαν γίνει τα ξενύχτια, το αλκοόλ και οι έρωτες. Το μεσημέρι της 25ης Νοεμβρίου του 2005 άφησε την τελευταία του πνοή, έπειτα από μεταμόσχευση ήπατος, μόλις στα 59 του χρόνια. Έχει πει πολλά, ένα από τα οποία ήταν ότι «θα έδινε όλη την σαμπάνια που έχει πιει στη ζωή του για να έπαιζα μαζί με τον Ερίκ Καντονά σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό αγώνα στο Ολντ Τράφορντ».

Σερ Άλεξ Φέργκιουσον



Ο Μπάσμπι έφυγε, μεσολάβησαν 15 δύσκολα χρόνια, μέχρι το 1986, οπότε ένας άλλος Σκωτσέζος ανέλαβε. Στα 27 χρόνια (1986-2013) του σερ Άλεξ Φέργκιουσον, οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέκτησαν συνολικά 38 τίτλους, μεταξύ των οποίων δύο Champions League (1999, 2008), 13 πρωταθλήματα και έξι κύπελλα Αγγλίας. Η περίοδος 1998-99 ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ομάδας. Και Πρέμιερ Λιγκ και Κύπελλο Αγγλίας, αλλά και Champions League σε εκείνον τον συγκλονιστικό τελικό της Βαρκελώνης κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου (ανέτρεψε το εις βάρος της 1-0 στις καθυστερήσεις του αγώνα, νικώντας τελικά 2-1). Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε το treble και ο Άλεξ Φέργκιουσον έλαβε τον τίτλο του σερ. Στις 19 Δεκεμβρίου 2010 ο Άλεξ Φέργκιουσον έγινε ο μακροβιότερος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 24 ετών, ενός μήνα και 14 ημερών του Ματ Μπάσμπι.

Ο Βασιλιάς Ερίκ Καντονά

Πέρα από την Μάγχη, λατρεύτηκε όσο λίγοι. Ο Γάλλος από τη Μασσαλία Ερίκ Ντανιέλ Πιερ Καντονά (24.05.1966) έμεινε πέντε χρόνια στο «νησί», κατέκτησε με την Μάντσεστερ τέσσερα πρωταθλήματα και δυο νταμπλ και θεοποιήθηκε από τους φίλους της Μάντσεστερ, στην αναμόρφωση της οποίας είχε κυρίαρχο ρόλο. Ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης, μα κυρίως ένας βαθιά πολιτικοποιημένος άνθρωπος, αυτός που όχι μόνο δεν δίστασε στιγμή για εκείνη την «καρατιά» στον οπαδό Μάθιου Σίμονς, μα δήλωσε στη συνέχεια πως για «το μόνο που μετανιώνω είναι ότι δεν τον χτύπησα πιο δυνατά». Ήταν 25.01.1995 σε ματς με την Κρίσταλ Πάλας όταν ο εν λόγω οπαδός κατέβηκε έντεκα σειρές για να βρίσει τον Καντονά, φωνάζοντας «Γαμ…ε, γύρνα πίσω στη Γαλλία…». Ο Τύπος «κρέμασε» τον Καντονά στα μανταλάκια, η αγγλική ομοσπονδία του έκοψε για εννιά μήνες το ποδόσφαιρο, η ομάδα του τον τιμώρησε με τέσσερις μήνες διακοπή συμβολαίου, ο ίδιος συνελήφθη και πέρασε από δίκη (τιμωρήθηκε τελικά με 120 ώρες κοινωνικής εργασίας). Τις επόμενες μέρες ωστόσο, αποκαλύφθηκε ότι ο Σίμονς ήταν ακροδεξιός, ενεργό μέλος του φασιστικού κόμματος BNP (British National Party), καταδικασμένος μάλιστα για επίθεση σε μετανάστη από τη Σρι Λάνκα…

Double Double



Όταν τιμωρήθηκε ο Ερίκ Καντονά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ισχυρίστηκαν πως αυτός ήταν ένας από τους λόγους αποτυχίας της ομάδας να κατακτήσει τον τίτλο. Αποτυχία που οδήγησε σε αλλαγή φιλοσοφίας, με αντικατάσταση παικτών από την ομάδα νέων. Τότε άρχισε η εποχή των Ντέιβιντ Μπέκαμ, Πολ Σκόουλς, Φιλ και Γκάρι Νέβιλ. Η έναρξη της σεζόν 1995-96 δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, μα τον Οκτώβριο του 1995 ο Καντονά επέστρεψε και η Γιουνάιτεντ κατέκτησε για δεύτερη φορά το Double, κάνοντάς την την πρώτη ομάδα που καατακτά δις το Double (Double Double).
  • Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ιδρύθηκε το 1878 ως ποδοσφαιρικός σύλλογος Newton Heath LYR από εργαζόμενους στην τοπική σιδηροδρομική εταιρεία και έδρευε στην ομώνυμη συνοικία του Μάντσεστερ. Το 1892 ανεξαρτητοποιήθηκε από τη σιδηροδρομική εταιρεία και εντάχθηκε στην Α’ Κατηγορία της Αγγλίας. Δύο χρόνια αργότερα υποβιβάστηκε στη Β’ Κατηγορία.
  • Τον Ιανουάριο του 1902, λόγω χρεών, απειλήθηκε με διάλυση. Ο αρχηγός της ομάδας Χάρι Στάφορντ όμως, έπεισε τέσσερις τοπικούς επιχειρηματίες να επενδύσουν κι έτσι η Νιούτον Χιθ μετονομάστηκε σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετακόμισε στη συνοικία Ολντ Τράφορντ. Κέρδισε δύο πρωταθλήματα (1908, 1911), ένα Κύπελλο (1908) και δύο Σούπερ Καπ (1908, 1911), κι έκτοτε πέρασε μεγάλη κρίση μέχρι το τέλος τουΒ’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Τα πρώτα χρόνια η ομάδα δεν είχε έμβλημα και χρησιμοποιούσε αυτό της πόλης του Μάντσεστερ (Manchester City Council). Στο κέντρο του υπάρχει μια ασπίδα, στο πάνω μέρος της οποίας απεικονίζεται ένα ιστιοφόρο, προς τιμήν της ναυτικής εμπορικής παράδοσης της πόλης, ενώ στο κάτω μέρος της ασπίδας υπάρχει ένας κόκκινος διάβολος. Δεξιά και αριστερά της ασπίδας απεικονίζονται δύο ποδοσφαιρικές μπάλες, ενώ μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη θέσεις τους υπήρχαν δύο ρόδα, σύμβολο του Λανκασάιρ. Πάνω και κάτω από της ασπίδα εμφανίζεται το όνομα της ομάδας. Μέχρι το 1998 το όνομα εμφανιζόταν ολόκληρο (Manchester United Football Club), ενώ από το 1998 και μετά εμφανίζεται μόνο το Manchester United.
  • Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο, με έναν από τους υψηλότερους μέσους όρους συμμετοχής εντός έδρας στην Ευρώπη. Η παγκόσμια βάση θαυμαστών του περιλαμβάνει περισσότερα από 200 επίσημα αναγνωρισμένα παραρτήματα της Λέσχης Υποστηρικτών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (MUSC), σε τουλάχιστον 24 χώρες. Οι οπαδοί της παγκοσμίως υπολογίζονται σε 659.000.000.
  • Οι υψηλού προφίλ αντιπαλότητες αφορούν βασικά τη συμπολίτισσα Μάντσεστερ Σίτι και τις γειτόνισσες Λίβερπουλ και Λιντς. Ο ανταγωνισμός με το Λίβερπουλ έχει τις ρίζες του στον ανταγωνισμό μεταξύ των πόλεων κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, όταν το Μάντσεστερ ήταν διάσημο για την κλωστοϋφαντουργία του, ενώ το Λίβερπουλ ήταν σημαντικό λιμάνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δύο συλλόγων ουδείς έχει μεταγραφεί από το 1964. Με τη Λιντς η αντιπαλότητα αφορά τον «Πόλεμο των Ρόδων το 1455, μεταξύ των Οίκων του Λάνκαστερ (εκεί βρίσκεται το Λιντς) και της Υόρκης (στο Γιόρκσαϊρ βρίσκεται το Μάντσεστερ) για τον θρόνο της Αγγλίας.
  • Η Γιουνάιτεντ έχει τον δεύτερο υψηλότερο μέσο όρο συμμετοχής οπαδών και φίλων, μεταξύ των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων, πίσω μόνο από την Μπορούσια Ντόρτμουντ.
  • 100 χρόνια μετά το πρώτο της πρωτάθλημα, το 2008 και 50 χρόνια μετά την τραγωδία του Μονάχου, η Γιουνάιτεντ έφτασε ξανά στην κορυφή της Ευρώπης, νικώντας στα πέναλτι την Τσέλσι στον τελικό του Champions League. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναδείχθηκε κορυφαία ομάδα του πλανήτη για Τo 2008, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου (IFFHS).
  • Ο Μπράιαν Ρόμπσον ήταν ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 12 χρόνια, περισσότερο από κάθε άλλο παίκτη.
  • Ο Ράιαν Γκιγκς είναι ο πιο πολυβραβευμένος παίκτης στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου (759 συμμετοχές).
  • Ο Γουέιν Ρούνεϊ έλαβε βραβείο ως ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου (250 γκολ) από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ σερ Μπόμπι Τσάρλτον, το 2017.
  • Το καλοκαίρι του 2009 ο Κριστιάνο Ρονάλντο πουλήθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης για το ποσό ρεκόρ των 80 εκατομμυρίων λιρών.
  • Το υψηλότερο ποσό μεταγραφής που πλήρωσε ποτέ ο σύλλογος ήταν για τον Γάλλο Πολ Πογκμπά, ο οποίος εντάχθηκε στη Γιουνάιτεντ από τη Γιουβέντους το 2016-17 για 95 εκατομμύρια λίρες.
  • Mετά τον σερ Άλεξ ακολούθησαν ο Ντέιβιντ Μόγιες, ο Ράιαν Γκιγκς (ως προσωρινός παίκτης-προπονητής), ο Λούις φαν Χάαλ, ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, Μάικλ Κάρικ, Ραλφ Ράνγκνικ… Ο Έρικ Τεν Χαγκ ανέλαβε την άνοιξη του 2022 για να απολυθεί τελικά στις 28.10.2024, καταγράφοντας τρεις νίκες στους εννιά πρώτους αγώνες της σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ. Να σημειωθεί δε, ότι στις 5 Μαρτίου 2023, ο σύλλογος υπέστη τη βαρύτερη ήττα του, χάνοντας 7–0 από την Λίβερπουλ στο Άνφιλντ.
  • Στις 18 Απριλίου 2021 η Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε ότι μαζί με άλλους 11 ευρωπαϊκούς συλλόγους θα ιδρύσει την ευρωπαϊκή Super League. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες από οπαδούς, άλλες ομάδες, ΜΜΕ, χορηγούς, ακόμα και από την βρετανική κυβέρνηση. Δύο μέρες μετά την ανακοίνωση, η Γιουνάιτεντ υπαναχώρησε, καθώς εκτός των άλλων οπαδοί εισέβαλλαν στο Ολντ Τράφορντ σε ματς με την Λίβερπουλ (02.05.2021). Αυτή είναι και η πρώτη καταγεγραμμένη αναβολή, λόγω διαμαρτυριών, σε αγώνα της Premier League στην ιστορία της διοργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ