Ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία που θεωρούν ότι αποτελούν το αρχαιότερο αλφάβητο στον κόσμο, το οποίο πιστεύεται ότι υπήρχε στη Μέση Ανατολή εκατοντάδες χρόνια πριν από άλλα αρχαία γραφικά συστήματα.
Η ανακάλυψη, που χρονολογείται στο 2400 π.Χ., έγινε μέσω της ανάλυσης πήλινων θραυσμάτων σε μια 16ετή αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή Tell Umm-el Marra από την εποχή του Χαλκού, ανατολικά του Χαλεπίου στη Συρία.
«Μέχρι τώρα, οι μελετητές πίστευαν ότι το αλφάβητο εφευρέθηκε στην Αίγυπτο ή κοντά στην περιοχή μετά το 1900 π.Χ.», δήλωσε ο ερευνητής Glenn Schwartz από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, αναφέρει η nypost.
«Αλλά τα ευρήματά μας είναι αρχαιότερα και προέρχονται από μια διαφορετική γεωγραφική περιοχή, υποδηλώνοντας ότι το αλφάβητο μπορεί να έχει μια εντελώς διαφορετική ιστορία προέλευσης από ό,τι νομίζαμε».
Στον χώρο της ανασκαφής αποκαλύφθηκαν τάφοι που περιείχαν έξι σκελετούς, καθώς και χρυσά και ασημένια κοσμήματα, σκεύη μαγειρικής, όπλα και κεραμικά. Η ομάδα ανακάλυψε επίσης τέσσερις πήλινους κυλίνδρους που περιείχαν μια μορφή αλφαβητικής γραφής.
Πηγή: Johns Hopkins University
Τα πήλινα αντικείμενα, με μήκος περίπου όσο ένα δάχτυλο, είχαν τρύπες, και ο Schwartz πιστεύει ότι συνδέονταν μεταξύ τους με σχοινί κατά τη χρήση τους, λειτουργώντας ως αρχαία ετικέτα.
«Ίσως περιγράφουν το περιεχόμενο ενός αγγείου, την προέλευσή του ή τον ιδιοκτήτη του», είπε. «Χωρίς όμως να μπορούμε να μεταφράσουμε τη γραφή, μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις».
Η συριακή περιοχή βρίσκεται περίπου 1.400 χιλιόμετρα βόρεια από τις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας, όπου οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ιερογλυφικά για γραπτή επικοινωνία τουλάχιστον 500 χρόνια αργότερα. Λίγο νοτιότερα, στον σύγχρονο Λίβανο, γύρω στον 11ο αιώνα π.Χ., οι Φοίνικες — από τους οποίους προέρχεται η λέξη «φωνητική» στα αγγλικά (phonics) — πιστεύεται ότι δημιούργησαν το «πρωτότυπο όλων των αλφαβήτων στον κόσμο», σύμφωνα με την UNESCO.
«Και αυτή η νέα ανακάλυψη δείχνει ότι οι άνθρωποι πειραματίζονταν με νέες τεχνολογίες επικοινωνίας πολύ νωρίτερα και σε μια διαφορετική τοποθεσία από ό,τι φανταζόμασταν μέχρι τώρα», ανέφερε ο Schwartz.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ