Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Τέσσερα tips για να αντιμετωπίσετε το τζετ λανγκ


Έχετε να κάνετε ένα μεγάλο και πολύωρο ταξίδι με αεροπλάνο και ήδη έχετε ξεκινήσει να σκέφτεστε το τζετ λανγκ. Έχετε ακούσει, άλλωστε, τόσα πολλά που στο μυαλό σας το έχετε σχεδόν δαιμονοποιήσει. Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά, όσο πιστεύετε.

Αρχικά, δεν παθαίνουν τζετ λανγκ όλοι οι ταξιδιώτες. Σε κάποιους τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο έντονα και σε άλλους, λιγότερο. Συνήθως, το ταξίδι από τα δυτικά προς τα ανατολικά μπορεί να προκαλέσει πιο ενοχλητικά συμπτώματα, καθώς ο οργανισμός δυσκολεύεται περισσότερο να προσαρμόσει το ρολόι του προς τα εμπρός παρά προς τα πίσω.

Τα συμπτώματα του τζετ λανγκ συνήθως είναι: Εξάντληση, μειωμένη συγκέντρωση. μειωμένη επίδοση και απόδοση, αϋπνία, ανορεξία, πονοκέφαλος κ.α. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια tips για να αντιμετωπίσετε το τζετ λανγκ.

Κοιμηθείτε καλά πριν το ταξίδι
Αρκετοί μένουν άυπνοι πριν το ταξίδι, προκειμένου να κοιμηθούν στη διάρκεια της πτήσης, αλλά αυτή η μέθοδος δεν είναι και η σωστή. Έρευνες έχουν δείξει πως ένας καλός ύπνος πριν από μια πτήση θα σας κάνει καλό. Όσο περισσότερο κοιμηθείτε πριν την αναχώρηση, τόσο δεν θα σας επηρεάσει η έλλειψη ύπνου λόγω αλλαγής ώρας.

Προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες πριν το ταξίδι
Μια καλή ιδέα είναι να αρχίσετε την προετοιμασία πριν το ταξίδι σας. Αν είναι εφικτό, οργανώστε το πρόγραμμά σας και τις δραστηριότητες βάσει τη ώρας του προορισμού που θα επισκεφτείτε, ώστε ο οργανισμός σας να είναι κάπως έτοιμος στην αλλαγή ώρας.

Καλή ενυδάτωση και σωστή διατροφή
Πίνετε άφθονο νερό στη διάρκεια της πτήσης. Αποφύγετε το αλκοόλ και τον καφέ για να μη σας προκαλέσουν διαταραχές στον ύπνο. Στο φαγητό, αποφύγετε τα λιπαρά εδέσματα.

Προτιμήστε να προσγειωθείτε τη μέρα
Όταν οργανώνετε το ταξίδι και πριν κλείσετε εισιτήρια, κοιτάξτε να φτάνετε το πρωί στον προορισμό σας και όχι το βράδυ. Φτάνοντας το πρωί δίνετε στο σώμα σας μια έξτρα ώθηση να συνηθίσει το νέο πρόγραμμα, ενώ οι δραστηριότητες που θα κάνετε, θα σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι να έρθει η ώρα να πάτε στο κρεβάτι σύμφωνα με τη νέα χρονική ζώνη. Όσο πιο σύντομα ξεκινήσετε να ρυθμίζετε τον ύπνο σας σύμφωνα με τη νέα ζώνη ώρας, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσετε το τζετ λαγκ. Επίσης, αποφύγετε να κοιμηθείτε, ακόμη και αν αισθάνεστε κουρασμένοι. Κρατήστε τον εαυτό σας απασχολημένο, αλλά όχι υπερβολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ