Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Νέα τάση: Σε αυτές τις συναντήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, τα smartphones απαγορεύονται αυστηρά


Το πρώτο πράγμα που κάνει ο επισκέπτης είναι να αφήνει το κινητό του σε ένα ειδικό ντουλάπι, «ξενοδοχείο κινητών» όπως το αποκαλούν σε ένα ρεπορτάζ στο BBC.

Βρισκόμαστε σε μια δράση του Offline Club, που παρακινεί τους συμμετέχοντες να πιούν έναν καφέ όπως στα 90s, κάνοντας οτιδήποτε άλλο εκτός από το να σκρολάρουν στις οθόνες τους, για παράδειγμα να απολαύσουν ένα καλό βιβλίο ή ακόμα και μια συζήτηση με την παρέα τους.

«Δημιουργήσαμε το Offline Club γιατί νιώθαμε ότι περνάμε πάρα πολύ χρόνο στα κινητά μας. Επίσης αισθανόμασταν ότι αποσπάται πολύ εύκολα η προσοχή μας» λέει ένας από τους εμπνευστές της ιδέας. Επιδίωξή τους είναι να δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να κάνει ψηφιακή αποτοξίνωση έστω και για λίγη ώρα.

«Νιώθω αναζωογονημένη» λέει μια επισκέπτρια στην κάμερα του BBC, με τη φίλη της να προσθέτει: «Ειλικρινά είναι κάτι που δεν περίμενα. Όλοι είμαστε offline κι αυτό μάς κάνει να ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλον».

Το Offline Club δεν έχει σταθερή τοποθεσία, αλλά διοργανώνεται περιστασιακά σε διάφορες τοποθεσίες στην Ολλανδία, τη Δανία και τη Βρετανία. Κάθε δράση του διαρκεί περίπου τρεις ώρες και, όπως μπορούμε να δούμε από το σχετικό οπτικοακουστικό υλικό, οι εικόνες είναι πραγματικά ασυνήθιστες, καθώς οι χώροι που το φιλοξενούν γεμίζουν με κόσμο που βυθίζεται στην ανάγνωση, καταπιάνεται με τη ραπτική και άλλες χειροτεχνίες ή, απλά, πιάνει την κουβέντα με τον διπλανό του.

«Είναι μια εμπειρία έξω από τη ζώνη βολή μας, η οποία όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον» σχολιάζει μια ακόμα επισκέπτρια. «Θυμάμαι την εποχή προτού μπουν τα κινητά στη ζωή μας. Περνάω πολύ χρόνο στο Instagram, το Facebook, το Linkedin. Σίγουρα θα αρχίσω να διαχειρίζομαι πιο προσεκτικά τον χρόνο μου στις οθόνες γιατί κάποιες φορές χάνομαι σε αυτές».

Από τότε που ανέβηκε αυτό το ρεπορτάζ, οι δράσεις του Offline Club έχουν επεκταθεί. Τον Οκτώβριο ταξίδεψαν, επίσης, στην Ιταλία (Μιλάνο) και την Ισπανία: «Είναι γεγονός, ετοιμάσαμε κάποια υπέροχα events χωρίς κινητό, για να αποσυνδεθείτε και να περάσετε καλά… Από έναν μυστικό κήπο στη Βαρκελώνη μέχρι μια ιστορική εκκλησία στη Χάγη και από την πιο Instagrammable (όχι για πολύ!) τσαγιερί στο Λονδίνο μέχρι διάφορα φιλόξενα καφέ σε πολλές ακόμα πόλεις» γράφει στη σχετική λεζάντα.

Αν το όλο πρότζεκτ μας δελεάζει, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη σελίδα του στο Instagram (@theoffline_club) και, ποιος ξέρει, μπορεί κάποια στιγμή να έρθει και στη γειτονιά μας.

Δείτε ένα σχετικό ρεπορτάζ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ