Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Η Meta αντιμέτωπη με αγωγή για εθιστικά χαρακτηριστικά στο Instagram


Η Meta Platforms έρχεται αντιμέτωπη με αγωγή από τη Μασαχουσέτη, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανέπτυξε σκόπιμα χαρακτηριστικά στην πλατφόρμα Instagram για να εθίσει τους νεαρούς χρήστες και εξαπάτησε το κοινό σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούσε για την ψυχική υγεία των εφήβων.

Ο δικαστής Peter Krupp του Suffolk County Superior Court στη Βοστώνη, σε απόφαση, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, απέρριψε το αίτημα της Meta να απορρίψει τους ισχυρισμούς της Γενικής Εισαγγελέως της Μασαχουσέτης Andrea Joy Campbell ότι παραβίασε την πολιτειακή νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών και δημιούργησε δημόσια ενόχληση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, ο φορέας εκμετάλλευσης του Facebook και του Instagram υποστήριξε ότι η υπόθεση της πολιτείας παραγράφεται από το άρθρο 230 του νόμου περί αξιοπρέπειας των επικοινωνιών του 1996, ενός ομοσπονδιακού νόμου που προστατεύει ευρέως τις εταιρείες του διαδικτύου από αγωγές για περιεχόμενο που αναρτάται από χρήστες.

Ο Krupp δήλωσε ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται στις ψευδείς δηλώσεις που φέρεται να έκανε η Meta σχετικά με την ασφάλεια του Instagram, τις προσπάθειές του να προστατεύσει την ευημερία των νεαρών χρηστών του ή τα συστήματα επαλήθευσης της ηλικίας του για να διασφαλίσει ότι άτομα κάτω των 13 ετών παραμένουν μακριά από την πλατφόρμα.

Είπε ότι οι ισχυρισμοί σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των σχεδιαστικών χαρακτηριστικών του Instagram δεν έχουν, επίσης, παραγραφεί, επειδή η πολιτεία «κυρίως επιδιώκει να καταστήσει τη Meta υπεύθυνη για τη δική της επιχειρηματική συμπεριφορά», όχι για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τρίτους.

Ο Campbell, ένας Δημοκρατικός, σε δήλωσή του ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της απόφασης του δικαστή, «μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε με τις αξιώσεις μας για να καταστήσουμε τη Meta υπεύθυνη και να συνεχίσουμε να πιέζουμε για ουσιαστικές αλλαγές στις πλατφόρμες της Meta που θα προστατεύουν τους νεαρούς χρήστες».

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία διαφωνεί με την απόφαση και ότι «τα στοιχεία θα καταδείξουν τη δέσμευσή μας για την υποστήριξη των νέων».

Η απόφαση ελήφθη αφού ομοσπονδιακός δικαστής στην Καλιφόρνια απέρριψε την περασμένη Τρίτη το αίτημα της Meta να απορρίψει τις αγωγές περισσότερων από 30 πολιτειών που την κατηγορούσαν ότι τροφοδοτεί προβλήματα ψυχικής υγείας μεταξύ των εφήβων καθιστώντας τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης εθιστικές.

Η Μασαχουσέτη ήταν μία από τις λίγες πολιτείες που άσκησαν ξεχωριστές αξιώσεις σε πολιτειακό δικαστήριο, αντί σε ομοσπονδιακό, όταν άσκησε αγωγή τον Οκτώβριο του 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ